Приемането на заявления за отлагане на IT специалисти от пролетната наборна служба ще започне на 23 януари.

Това съобщи "Интерфакс".

Документите през портала на държавните служби вече ще могат да се подават и от служителя, който кандидатства за отлагане.

"Отлагането на наборната военна служба за ИТ специалистите влиза в сила от март 2022 г. Тази година формулярът за отсрочка ще бъде отворен на 23 януари. Променяме правилата за кандидатстване за отсрочка от задължителната военна служба. Информацията за себе си вече ще може да попълва самият служител", заяви министерството в съобщение в канала си в Telegram.

ISW: Кремъл готви нова мобилизация, но среща отпор

ISW: Кремъл готви нова мобилизация, но среща отпор

Русия продължава кампанията срещу Украйна

Министерството уточнява, че служителите трябва да имат време да подадат заявления от 23 януари до 6 февруари чрез портала на Госуслуги, а работодателят ще ги види в личния си кабинет на портала.

След това списъците ще бъдат предадени на Министерството на отбраната до 1 март. От 1 април до 15 юли комисия ще вземе решение.

Специалистите, които кандидатстват за отсрочка, трябва да отговарят на редица критерии. В допълнение към руското гражданство, възрастта от 18 до 27 години, работата на трудов договор и т.н., те трябва да работят поне 11 месеца в акредитирана ИТ компания в периода от 1 април 2022 г. до 31 март 2023 г. Дружеството трябва да бъде акредитирано до 9 февруари 2023 г. Ако трудовият стаж на служителя е по-малък от 11 месеца, работодателят трябва да гарантира, че той или тя е започнал или започнала работа в рамките на една година след завършването си.

Дмитрий Песков: В Кремъл не се обсъжда втора вълна на мобилизация

Дмитрий Песков: В Кремъл не се обсъжда втора вълна на мобилизация

Той все пак уточни, че не може да говори от името на МО

На служителите в областта на информационните технологии вече е предоставена отсрочка от задължителната военна служба по време на пролетната и есенната наборна служба през 2022 г.