Предпоставки за възстановяване на диалога между Москва и Вашингтон по въпросите на стратегическата стабилност към момента не се виждат от руската страна. Това заяви постоянният представител на Руската федерация към международните организации във Виена Михаил Улянов. Той направи изявлението в интервю за вестник "Известия", публикувано в понеделник.

Говорейки за Договора за съкращаване на стратегическите оръжия, Улянов отбеляза, че за да се възобнови диалогът по договора, е необходимо Вашингтон да се откаже от враждебната си политика спрямо Русия.

Рябков: Русия е в правото си да се оттегли от Нов СТАРТ

Рябков: Русия е в правото си да се оттегли от Нов СТАРТ

Ако САЩ искат съживяване, да променят политиката си към Русия

"В условия, когато Съединените щати директно поставят задача на Запада да нанесе стратегическо поражение на страната ни, да обсъждаме въпроси от стратегическо значение е абсолютно невъзможно", добави дипломатът.

Припомняме, че Русия се оттегли от договора "Нов СТАРТ". Москва през март обяви, че няма да провежда тестове, стига Вашингтон също да се въздържа от такива. Той обаче подчерта, че Русия трябва да се подготви за най-лошото.

Ден по-рано обаче руският президент Владимир Путин обяви, че ще разположи тактически ядрени оръжия и средства за тяхната доставка в Беларус 

НАТО и ЕС очаквано вече осъдиха като безотговорни такива изявления и планове. 

Полша:  Русия опитва да въвлече Беларус във войната

Полша: Русия опитва да въвлече Беларус във войната

И Варшава осъди изявлението на Путин за ядрените оръжия

САЩ обявиха, че следят случващото се, но засега нямат наблюдения за конкретни действия по използването на въпросните оръжия.