Руският енергиен министър Сергей Шматко заяви по време на среща с председателя на НС Цецка Цачева, която е на официално посещение в Москва, че няма несъгласувани въпроси по българо-руските енергийни проекти.

Схемите за финансиране на АЕЦ „Белене" ще бъдат готови на корпоративно ниво до края на април, каза руският енергиен министър и изрази увереност, че ще бъде намерен стратегически инвеститор за проекта:

„Убедени сме че проектът „Белене", който днес е лидер в строителството на АЕЦ от ново поколение в Европа, без съмнение ще намери инвеститор", каза Сергей Шматко, цитиран от БНР.

Газопроводите "Южен Поток" и "Набуко", които ще се пресичат на българска територия не са конкуренти, посочи руският енергиен министър и коментира идеята за обединяване на двата проекта:

„Изобщо не разглеждаме подобна идея. Ние си имаме „Южен поток, който е преминал всички етапи на съгласуване и се надявам много скоро да подпишем с България за създаването на проектна компания, каза министър Шматко.

На срещата председателят на НС Цецка Цачева акцентира върху необходимостта енергийните отношения с Русия да бъдат открити и равноправни.

С изненада установих, че министър Шматко е запознат с обществените настроения в България по реализирането на тези проекти и по-скоро с притесненията на българските граждани от екологичните последици и въздействие от реализирането на тези проекти, каза Цецка Цачева.

Тя допълни, че е много важно българското общество да бъде информирано за ползите от тези проекти, като разбира се отговорно не бива да бъдат премълчавани и някои негативни последици, за които са достатъчно търпеливи да бъдат направени съответните екологични експертизи, така че да няма съмнение, че тези проетки ще застрашат чистотата на българската природа.