Леонид Слуцки, председател на комисията по международни въпроси в Държавната дума, обеща, че Русия ще помогне на Куба да се справи с неотложни проблеми, по-специално с доставките на гориво и зърно.

"Що се отнася до горивата и зърното, до това, от което републиката има особена нужда днес, ние няма да я изоставим", заяви Слуцки пред репортери в неделя.

Той също така заяви, че Русия планира да обучава персонал за приятелски страни, особено за Куба.

"Готови сме да предоставим на Куба и на целия свят висши образователни услуги, така че бъдещите президенти, премиери, ръководители на държавни корпорации, които ще съставляват висшия политически и бизнес елит на своите страни, да излязат и да се върнат в своите страни", каза ръководителят на комисията в Думата.

Той отбеляза, че Хавана е един от стратегическите партньори на Москва в региона.

Ден по-рано Слуцки пристигна в Куба като част от руска делегация, ръководена от председателя на Държавната дума Вячеслав Володин.

По-рано в неделя Естебан Ласо Ернандес, председател на Националното събрание на народната власт и Държавния съвет на Куба, на среща с председателя на Държавната дума Вячеслав Володин благодари на Русия за трансфера на 25 000 тона пшеница за републиката.

Русия благодари на Куба за "пълното разбиране" за войната в Украйна

Русия благодари на Куба за "пълното разбиране" за войната в Украйна

Лавров разкритикува американските санкции срещу Хавана като незаконни

"Можете да си представите колко високо ценим неотдавнашното прехвърляне на хуманитарен товар - 25 хил. тона пшеница през март тази година", заяви Ернандес.

Той също така предаде благодарностите си на руското правителство и народ, на Държавната дума и на Съвета на федерацията.