Руският външен министър Сергей Лавров благодари на Куба за "пълното разбиране" по отношение на войната в Украйна, съобщава "Франс прес".

Руският първи дипломат е на посещение в островната държава по време на обиколката си на латиноамериканските съюзници на Москва.

"Оценяваме, че от началото на специалната военна операция нашите кубински приятели ясно показаха своята позиция и изразиха пълното си разбиране в своите оценки на причините, довели до настоящата ситуация", заяви Лавров по време на среща с кубинският си колега Бруно Родригес.

Руският външен министър, който вчера се срещна и с кубинския президент Мигел Диас-Канел и неговия предшественик Раул Кастро, разкритикува американските санкции срещу Куба като "незаконни и нелегитимни".

Лавров рекламира в Латинска Америка руския опит със санкциите

Лавров рекламира в Латинска Америка руския опит със санкциите

Чертае коалиция на санкционираните

Той отбеляза, че страната му "също е била обект на американски санкции много преди настоящите събития".

Куба е под американско ембарго повече от шест десетилетия.

При бившия президент Доналд Тръмп, който беше на власт в периода 2017-21 г., Вашингтон засили санкциите, които продължиха и по време на мандата на Джо Байдън.

На Русия бяха наложени строги санкции от Съединените щати, Канада и Европейския съюз след нахлуването ѝ в Украйна през февруари 2022 г.

Откакто Лавров пристигна в Хавана в сряда вечерта, посолството на САЩ в столицата беше осветено в цветовете на украинския флаг.

По време на едноседмичното си пътуване до Латинска Америка Лавров посети и Бразилия, Венецуела и Никарагуа.

Русия вдига залозите с военно разполагане в Куба и Венецуела

Русия вдига залозите с военно разполагане в Куба и Венецуела

Рябков не може да изключи изпращане на военна инфраструктура