Заместник-министърът на външните работи на Русия каза, че преговорите със САЩ относно ситуацията със сигурността в Украйна са в застой и предположи, че Москва може да изпрати военно разполагане във Венецуела и Куба, съобщава The Wall Street Journal.

Кремъл се опитва да окаже натиск на Вашингтон да отговори на исканията му за спиране на военната активност на Запада. казва заплашва Русия.

Сергей Рябков каза в четвъртък, че Москва не може да изключи изпращането на "военна инфраструктура" към Венецуела или Куба, ако напрежението с Вашингтон, което нарасна през последните седмици заради огромното струпване на руски войски на границата с Украйна, продължи да се повишава.

Русия не вижда причина за нови преговори със Запада скоро

Русия не вижда причина за нови преговори със Запада скоро

На Запада му липсвала гъвкавост за водене на преговори по сериозни теми

Преговорите в Женева и срещата НАТО-Русия във Виена в сряда не успяха да намалят разликата по отношение на исканията за сигурност на Москва на фона на струпването на руски войски близо до Украйна.

Докато Москва настоява за спиране на разширяването на НАТО, САЩ и техните съюзници твърдо ги отхвърлиха.

В интервю за руската телевизия RTVI, Рябков отбеляза, че "всичко зависи от действията на нашите американски колеги", добавяйки, че президентът Владимир Путин е предупредил, че Русия може да предприеме военно-технически мерки, ако САЩ провокират Москва и продължават с военния натиск.

Г-н Рябков каза, че отказът на САЩ и техните съюзници да разгледат ключовото руско искане за гаранции срещу разширяването на алианса в Украйна и други бивши съветски държави поражда съмнения относно продължаването на преговорите.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отбеляза "някои положителни елементи и нюанси" по време на преговорите, но ги определи като "неуспешни" поради сериозни разногласия по ключовите искания на Русия.

"Разговорите бяха започнати, за да се получат конкретни отговори на конкретни основни въпроси, които бяха повдигнати и останаха разногласия по тези основни въпроси, което е лошо", каза той в конферентна връзка с репортери.

Русия обяви фундаментални разногласия след преговорите с НАТО

Русия обяви фундаментални разногласия след преговорите с НАТО

Имало реален риск от нова война в Европа

Песков предупреди за пълен разрив в отношенията между САЩ и Русия, ако бъдат приети предложените санкции срещу Путин и други висши цивилни и военни лидери.

Мерките, предложени от демократите в Сената, ще бъдат насочени и към водещи руски финансови институции, ако Москва изпрати войски в Украйна.

Песков критикува предложенията като опит за засилване на натиска върху Москва по време на преговорите, заявявайки, че няма да проработи. "Става въпрос за санкциите, а като се вземе предвид неизбежността на адекватен отговор, на практика представляват инициатива за разрив на отношенията", предупреди той, добавяйки, че Русия ще отговори по същия начин, за да защити своите интереси.

Преговорите идват, след като приблизително 100 000 руски войници, танкове и тежка военна техника са струпани близо до източната граница на Украйна.

Натрупването предизвика дълбоки опасения в Киев и на Запад, че Москва се готви за инвазия.

Русия започва военни учения близо до границата с Украйна

Русия започва военни учения близо до границата с Украйна

С участието на над 10 000 войници

Русия отрича, че обмисля инвазия и на свой ред обвинява Запада, че заплашва сигурността й, като позиционира военен персонал и оборудване в Централна и Източна Европа.

Песков отхвърли призивите на Запада към Русия да помогне за деескалиране на напрежението, като изтегли войски от райони близо до Украйна, като отбеляза, че страната е свободна да ги премества, където сметне за необходимо на собствена територия. "Едва ли е възможно НАТО да ни диктува къде да преместим нашите въоръжени сили на руска територия", каза той.

Песков подчерта, че Русия е готова да продължи преговорите, но иска те да дадат резултати. "Няма да има дефицит на политическа воля за продължаване на преговорите", каза той.

Полският външен министър: Европа е изложена на най-голям риск от война от 30 години насам

Полският външен министър: Европа е изложена на най-голям риск от война от 30 години насам

Збигнев Рау призова за деескалация на конфликта в Украйна

Напрежението около Украйна и исканията на Русия към Запада отново се появиха на масата на срещата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в четвъртък във Виена. Полският външен министър Збигнев Рау, който пое поста на действащ председател на ОССЕ, отбеляза в своята встъпителна реч, че "рискът от война в зоната на ОССЕ сега е по-голям от всякога през последните 30 години".

"От няколко седмици сме изправени пред възможността за голяма военна ескалация в Източна Европа", каза той. "Наскоро чухме искане за гаранции за сигурност, свързано с важна част от пространството на ОССЕ и обновения дискурс за сферите на влияние. Всички тези аспекти изискват сериозна международна оценка и подходяща реакция".

Рау подчерта необходимостта "да се съсредоточи върху мирното разрешаване на конфликт в и около Украйна... при пълно зачитане на суверенитета, териториалната цялост и единството на Украйна в рамките на нейните международно признати граници".

СиБиЕс пише, че намеците за Куба и Венецуела бележат значително засилване на напрежението между САЩ и Русия за една седмица, което мнозина се надяваха да постави дипломацията на първо място и в центъра. Сегашното противопоставяне между Москва и Вашингтон се очертава като съвременно ехо от Студената война от седмици, но забележките на Рябков със сигурност ще отекнат силно в ушите на американците, които са наясно или достатъчно възрастни, за да си спомнят кубинската ракетна криза от 1962 г. 

От Хрушчов и Кенеди до Путин и Байдън в отношенията няма стабилност

От Хрушчов и Кенеди до Путин и Байдън в отношенията няма стабилност

Не подценявайте противника, не забравяйте Кубинската криза, на ракети се отговаря с ракети, а САЩ не забравят и за Китай