Руските сили продължават да страдат от недостиг на свежи човешки ресурси.

Това се посочва в анализ на Института за изследване на войната

Пожелал анонимност американски служител в областта на отбраната съобщи, че руските сили все още разполагат със 106 батальонни тактически групи, които действат в Украйна, но е трябвало да разформироват и обединят някои от тях, за да компенсират загубите.

Заместник-началникът на главната оперативна група на украинския генерален щаб Олексий Громов съобщи, че руските сили обединяват части на Тихоокеанския и Северния флот в постоянните местоположения съответно на 40-а отделна бригада морска пехота и 200-а отделна мотострелкова бригада.

Зеленски за Донбас: Там е ад - това не е преувеличение

Зеленски за Донбас: Там е ад - това не е преувеличение

В Донбас окупаторите се опитват да оказват още по-голям натиск

Громов допълни, че руските сили обучават военнослужещи в Краснодарския край за попълване на частите на 49-а комбинирана армия и се опитват да възстановят бойната мощ на руските части, изтеглени от фронта в окупирания Крим.

Институтът за изследване на войната също така посочи, че украински официални лица съобщават, че част от руските войски, изтеглени от неуспешната офанзива около град Харков, са били прехвърлени в Донецк, за да заменят "значителните бойни загуби, които 107-и мотострелкови батальон е понесъл на около 20 км югозападно от град Донецк".

Руските сили засилват операциите си за настъпление северно и западно от Попасна в подготовка за настъпление към Северодонецк.

Руснаци нападали с коктейли "Молотов" военни окръжия

Руснаци нападали с коктейли "Молотов" военни окръжия

Протест срещу скритата мобилизация

Руските и марионетните власти в Мариупол се борят да установят последователен административен контрол над града.

Съобщава се, че руските сили се опитват да си върнат контрола над населените места, които са загубили по време на украинската контраофанзива северно от град Харков.

Руските сили засилват военноморското си присъствие около Змийския остров, за да укрепят групировката си там.