Руското правителство разглежда възможността да въведе известно облекчаване на строгите екологични стандарти за горивата в страната. Това ще позволи използването на нискокачествен бензин в ситуация на възможен недостиг на гориво, съобщават от Reuters по данни на техни източници.

Промените могат да въведат допълнителни 10% бензин на вътрешния пазар, или между 300 000 метрични тона и 350 000 тона на месец, което ще задоволи нарастващото сезонно търсене.

Обмисля се също намаляване на ограниченията, свързани със съдържанието на етанол и някои добавки. Съдържанието на сяра се очаква да остане непроменено.

В Русия е разрешено използването само на висококачествен бензин с клас поне Евро-5, считано от 2016 г. насам. Допълнително, от 2000 г. производството на рафинерии в Русия е нараснало с около 2/3, достигайки 275 милиона тона миналата година.

Рафинерията в Орск, която спря производство поради мощни наводнения, и заводът в Ангарск в Източен Сибир, представляват по-голямата част от производството на нискокачествен бензин в Русия.

Припомняме още, че САЩ наложи санкции за вноса на суров петрол от руската танкерна група Совкомфлот. Като един от множество случаи, руски танкери бяха блокирани край бреговете на Южна Корея в началото на годината, поради санкциите на САЩ и проблеми с плащанията.

През февруари Русия въведе шестмесечна забрана върху износа на бензин от 1 март, с цел стабилизиране на цените и дейностите на рафинериите в страната.

В понеделник федерацията потвърди подписването на договор с Казахстан за внос на бензин в Русия в случай на недостиг. Заради зачестилите украински атаки с дронове срещу руски рафинерии, капацитетът на Русия за първична нефтопреработка е спаднал с около 14% към края на март.

Русия изобличи отдавнашни кроежи на САЩ да спрат енергийния ѝ износ

Русия изобличи отдавнашни кроежи на САЩ да спрат енергийния ѝ износ

Вашингтон се опитвал да "закачи" сюзниците си за много по-скъпото американско гориво