Руският парламент попита руснаците в анкета дали подкрепят пълната забрана на електрическите тротинетки, съобщава "Ройтерс".

Повод за нея са обществените опасения за безопасността след хиляди инциденти с този вид превозни средства миналата година.

Инициативата на Вячеслав Володин, председател на Държавната дума и близък съюзник на президента Владимир Путин, идва в момент, когато депутатите разглеждат законодателството за въвеждане на глоби за безотговорни водачи на електрически тротинетки, включително наказания за превишена скорост или каране в нетрезво състояние.

"Надяваме се, че заплахата от глоби ще ограничи пътнотранспортните произшествия и смъртните случаи сред "смелчаците", заяви Володин.

Ел. тротинетките набраха популярност в руските градове.

Увеличава се обаче натискът да се вземат мерки срещу този тип превозни средства, с които са настъпили над 3000 инцидента през 2023 г.

Анкетата на Володин в приложението "Телеграм" относно това дали тротинетките трябва да бъдат забранени, сочи, че много руснаци подкрепят този ход.

Редица градове по света през последните години приеха законодателства, ограничаващи използването на електрически тротинетки, чиято популярност нарасна сред компаниите за доставка, местните жители и туристите. Някои градове, като Париж, въведоха пълна забрана.

"Решението за увеличаване на отговорността за водачите на електрически тротинетки трябва да намали броя на инцидентите по пътищата и да гарантира безопасността на нашите граждани", посочи Володин.

Първото от трите четения на законодателството, което предвижда глоби за пияните водачи с до 30 000 рубли (340 долара) и "бързаците" до 5 000 рубли (55 долара), се проведе миналата седмица. Глоби ще има и ако на една тротинетка се возят няколко души, ако се вози дете или при отказ на медицински преглед.

От началото на тази година властите са регистрирали над два и половина пъти повече инциденти със скутери в сравнение с година по-рано, отчете Володин.