Кремъл обвини американското правителство, че настоява за изключването на Русия от Олимпийските игри, съобщава "Асошиейтед прес".

Ден след като руският президент Владимир Путин заяви, че Международният олимпийски комитет (МОК) е подложен на натиск от САЩ, неговият говорител Дмитрий Песков изтъкна, че Путин е имал предвид "държавни структури, включително и чрез социални и неправителствени организации".

По думите на Путин, опитите на САЩ имали за цел да гарантират или че Русия ще бъде изцяло изключена от Зимните олимпийски игри през следващата година, или че ще бъде принудена да се състезава под неутрален флаг.

В излъчвано по телевизията изказване вчера Путин коментира, че Международният олимпийски комитет е зависим от приходи от спонсори, като в тази връзка "ясни сигнали се дават на тези спонсори от някои американски органи. Ние не просто го предполагаме, ние го знаем".

Пропускането на Олимпийските игри или състезаването под неутрален флаг ще бъде "унизително" за Русия, добави Путин, като предположи, че това може да цели намеса в руските президентски избори през март догодина. Путин масово се очаква да се кандидатира за пореден мандат, но все още не е потвърдил, че ще го стори.

"Ако някой смята, че по този начин могат да повлияят на предизборната кампания в Русия през пролетта на следващата година, тогава те са дълбоко объркани", подчерта Путин.

Русия вече е разследвана от Международния олимпийски комитет във връзка с твърденията, че руската държава е организирала програма за допингиране на руските спортисти, включително замяната на положителни допинг проби в лабораторията, където те са се проверявали по време на Зимните олимпийски игри през 2014 г. в руския курорт Сочи.

Нито Путин, нито Песков са уточнили кои конкретни американски държавни органи биха могли да бъдат замесени в предполагаемия натиск върху МОК.

Американската антидопингова агенция, неправителствена организация, която получава част от финансирането си от американското правителство, е сред група от 37 национални антидопингови агенции, които призоваха Русия да не бъде допускана до Зимните олимпийски игри, които започват на 9 февруари 2018 г. в Пьончан, Южна Корея.