Руската специална служба ФСБ обвини украинското военно разузнаване в организирането атака срещу газопровод в анексирания от Русия Крим, след като Москва арестува лидер на кримските татари във връзка с инцидента, информира "Ройтерс".

ФСБ твърди, че украинското военно разузнаване ГУР и Меджлисът, обявеният извън закона парламент на кримските татари, се били сговорили да взривят газопровод на 23 август край град Симферопол.

Засега няма реакция от страна на Украйна по темата.

"Фигаро": Западът не се интересува от Крим

"Фигаро": Западът не се интересува от Крим

Конфликтът в Донбас измества интереса

Русия анексира Крим от Украйна през март 2014 г., предизвиквайки налагането на санкции от Запада. Западът и по-голямата част от света признават черноморския полуостров за украински, а Киев иска възвръщане на територията.

Вчера съд в Крим постанови Нариман Джелялов, бивш заместник-председател на Меджлиса, да бъде задържан в ареста за два месеца заради инцидента с газопровода.

ФСБ твърди в изявление, че на извършителите било обещано плащане от около 2000 долара от военното разузнаване на Украйна.

Зеленски обяви началото на "обратното броене до освобождението на Крим"

Зеленски обяви началото на "обратното броене до освобождението на Крим"

Обеща да направи всичко възможно за възвръщането на полуострова

"Установено е, че саботажът е организиран от подразделение на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна в град Херсон... с участието на Меджлиса...", настояват от ФСБ.

Руската спецслужба е образувала наказателно производство за саботаж, престъпление, което може да доведе до лишаване от свобода до 15 години.

Русия забрани Меджлиса през 2016 г., като го нарече "екстремистки" орган. Мнозина кримски татари бяха против руската анексия на полуострова.

САЩ, съюзник на Украйна, обвиниха Москва, че удря Меджлиса и неговото ръководство и призоваха за освобождаването на Джелялов.

Зеленски нарече Крим "своя земя" и отново обеща да върне полуострова в Украйна

Зеленски нарече Крим "своя земя" и отново обеща да върне полуострова в Украйна

Крим никога нямало да бъде руска територия