Западът се опитва да провокира арменски и азербайджански националисти да нарушат примирието в Нагорни Карабах. Това обяви Сергей Наришкин, директор на руското външно разузнаване (СВР).

"Те се опитват да убедят арменците, че мирът в Нагорни Карабах е поражение за Ереван. Подхвърля се идеята за необходимостта от "война до победен край". На азербайджанците, напротив, говорят, че Кремъл "им открадна победата", когато азербайджанската армия беше на крачка от превземането на Степанакерт", цитира думите му "Новости".

Франция и САЩ пращат дипломати в Москва да се разберат за Турция в Нагорни Карабах

Франция и САЩ пращат дипломати в Москва да се разберат за Турция в Нагорни Карабах

Искат да изчистят неяснотите, както и за бежанците и статута на Нагорни Карабах

Според Наришкин действията на Запада показвали, че "САЩ и европейските им приятели, както винаги, решават проблемите си за сметка на интересите на обикновените хора, този път - азербайджанци и арменци".

"Американците и европейците не се притесняват, че техните провокации могат да доведат до ново кръвопролитие и да потопят региона в сериозен военен конфликт", настоя още той.

В края на септември в Нагорни Карабах избухна въоръжен конфликт, за който Армения и Азербайджан се обвиняват взаимно. За месец и половина страните направиха три неуспешни опита да прекратят огъня. В нощта на 10 ноември Москва, Ереван и Баку подписаха четвъртия документ. Според него азербайджанските и арменските военни прекратяват военните действия, спират на заетите позиции и обменят пленници. Ереван трябва да върне районите Келбаджар, Лачин и Агдам на Баку.

Русия изпрати над 1000 военни в Нагорни Карабах

Русия изпрати над 1000 военни в Нагорни Карабах

През последните три дни

Според споразумението руски мироопазващи сили са разположени в Карабах. Те ще контролират линията на контакт, както и коридорите Лачин и Нахичеван. Контингентът, който ще се базира на подразделенията на мироопазващата 15-та отделна мотострелкова бригада на Централния военен окръг, включва 1 960 военнослужещи, 90 бронетранспортьора, 380 единици автомобилна и специална техника.

Освен това в Азербайджан е създаден руско-турски център за наблюдение, чиято задача е да следи за спазването на режима на прекратяване на огъня.

Основните точки от мирното споразумение за Нагорни Карабах

Основните точки от мирното споразумение за Нагорни Карабах

Споразумението е подписано от Путин, Илхам Алиев и Никол Пашинян