Привържениците на НАТО се опасяват от "възраждащата се" Русия и привличат неутрални страни в своята орбита, но е факт, че военният потенциал на Москва е само наполовина от размера на силите на западния военен алианс. Това е коментирал руският външен министър, цитиран от руските медии.

Въпреки че европейският континент вече е "пренаситен с военни съоръжения и оръжия", НАТО "продължава да се слива с Европейския съюз" и поглежда към онези страни от ЕС, които се обявиха за неутрални, изтъкна руският първи дипломат.

Лавров: Русия ще отговори на съвместните учения на САЩ и НАТО в Европа

Лавров: Русия ще отговори на съвместните учения на САЩ и НАТО в Европа

Ние не можем да пренебрегнем процеса, който буди голямо безпокойство, но ние ще отговорим по такъв начин, че да не се създават излишни рискове

"Страните от НАТО се опитват да провеждат съвместни военни учения, привличайки неутрални страни, като Финландия и Швеция, под претекста на тяхното членство в Европейския съюз", настоя Лавров.

Едно от тези учения било Defender Europe 2020, в което ще участват до 20 000 американски военнослужещи заедно с 37 000 войници от 18 държави. НАТО твърди, че военните игри не са насочени срещу която и да е конкретна държава, но оправданието далеч не било убедително, подчерта руският външен министър.

"Питаме - срещу кого възнамерявате да се защитавате? Казват, че това не е Русия, а друг враг, чийто военен потенциал е съпоставим с този на НАТО. Като цяло Москва разбира, че в НАТО и ЕС има малка, но много агресивна група държави, които ескалират историческите фобии по отношение на Русия", коментира още той.

НАТО разполага с дронове, способни да надзърнат надълбоко в Русия

НАТО разполага с дронове, способни да надзърнат надълбоко в Русия

Тези дронове давали на НАТО уникално преимущество пред Русия и Китай

Сега този апетит за разширяване не отразявал стратегическата позиция в Европа, тъй като Северноатлантическият алианс имал "два пъти повече" конвенционални оръжия от Русия - сред тях танкове, бойни самолети, бойни машини на пехотата, бронетанкови кораби, военни кораби, подводници - само в Европа.

Русия определено не била доминиращата военна сила в Европа. Това бил НАТО.

"Брюкселските стратези излязоха и с понятие "военен Шенген", което изрично отразява зоната за свободно движение в рамките на ЕС, което включва модернизиране на всички транспортни маршрути, така че всяка голяма военна техника да може свободно да преминава на изток", допълни руският външен министър.

"Мисля, че само този фак е достатъчен, за да разберем опасността от подобни игри", подчерта Лавров.

Разбира се, Русия щяла да се противопостави на такъв натиск, но ще го направи по такъв начин, че това да не създава излишни рискове, заяви Лавров.

Лавров настоя: Държавността в Либия беше унищожена от НАТО

Лавров настоя: Държавността в Либия беше унищожена от НАТО

Операцията на НАТО през 2011 г. била "престъпна, незаконна авантюра"