Сега в Либия няма държавност, НАТО я унищожи през 2011 г. Това обяви външният министър на Русия Сергей Лавров, цитиран от руските медии.

"Последиците от тази авантюра - престъпна, незаконна авантюра - ние все още жънем. Преди всичко, разбира се, либийският народ", подчерта той по време на пресконференция с колегата си от Шри Ланка в Коломбо.

Лавров също така добави, че за разрешаването на кълбото от проблеми работели много страни - Германия, Франция, Италия, както и Алжир, Египет, ОАЕ, Турция, Катар, Русия.

Провал на преговорите в Москва за Либия

Провал на преговорите в Москва за Либия

Напрежение в Триполи

Вчера в Москва се проведоха преговори между воюващите страни в Либия. Страните обсъдиха възможността и условията за деескалация в страната, но не успяха да постигнат консенсус: не всички участници в преговорите подписаха документа за примирие. По-конкретно своя подпис не постави ръководителят на Либийската национална армия ген. Халифа Хафтар.

През 2011 г. международна коалиция, оглавявана от САЩ и НАТО, проведе операция в Либия, която доведе до убийството на дългогодишния либийски диктатор Муамар Кадафи и свалянето на режима, просъществувал повече от 40 години.

След това в северноафриканската страна започна остра криза. В източната част на страната, в град Тобрук, заседава избран от народа парламент. Той е подкрепян от Либийската национална армия, ръководена от Хафтар. В западната част на страната, в Триполи, действа правителството на националното съгласие, оглавявано от Файез Сарадж и подкрепяно от ООН и Европейския съюз.

Воюващите страни в Либия не сключиха споразумение за примирие, но има напредък

Воюващите страни в Либия не сключиха споразумение за примирие, но има напредък

Примирието, предложено от Русия и Турция

Двувластието и сривът в системата за сигурност доведоха до засилване на активността на въоръжени паравоенни групировки и терористични организации. Заради липсата на централизирана власт и единна армия Либия се превърна в център на контрабанда, както и транзитен пункт за нелегални мигранти от Африка в Европа.

На 4 април 2019 г. Хафтар започна настъпление срещу Триполи за "освобождение от терористите". Лоялните на правителството на националното съгласие въоръжени формирования обявиха началото на ответна операция "Вулкан на гнева". През последните няколко месеца бяха убити няколкостотин души, а хиляди бяха ранени.

Правителството на Либия се съгласи да прекрати огъня

Правителството на Либия се съгласи да прекрати огъня

Няколко часа по-рано силите на Халифа Хафтар обявиха, че прекратяват враждебните действия