Либийската национална армия, базирана в източната част на Либия, и международно признатото правителство на националното съгласие в Триполи обещаха да спазват примирието, предложено от Русия и Турция след преговори в Москва, съобщават руските медии.

Проектодокументът предполага всички страни да спрат военните действия и да спазват условията за спиране на огъня.

Дипломатически успех за Путин с организирането на срещата за Либия в Москва

Дипломатически успех за Путин с организирането на срещата за Либия в Москва

Разединените европейски страни не успяха да спрат кръвопролитната

Либийската национална армия и базираното в Триполи правителство на националното съгласие са постигнали съгласие по някои подробности за спиране на огъня, но те все още работят върху документ, който уточнява някои конкретни аспекти на споразумението за примирие.

Междувременно трябва да се създаде комисия за определяне на контактна линия между воюващите страни. Русия и Турция обещаха да подкрепят всички страни в конфликта и да им помагат да изпълнят споразумението.

Не всички страни обаче са подписали документа.

Правителството на Либия се съгласи да прекрати огъня

Правителството на Либия се съгласи да прекрати огъня

Няколко часа по-рано силите на Халифа Хафтар обявиха, че прекратяват враждебните действия

Същевременно ръководителят на правителството на националното съгласие Файез Сарадж отказа да се срещне с командващия Либийската национална армия Халифа Хафтар. 

"Ние се отказахме от каквато и да е среща с Хафтар и при никакви обстоятелства няма да седнем на една маса с него", каза Ал Мешри, допълвайки: "Преговорите в Москва се водят с нашите турски и руски приятели."

Либия е потопена в хаос в продължение на години, след като дългогодишният диктатор Муамар Кадафи беше свален от власт и убит след интервенцията на НАТО. След годините на опустошение и хаос, страната е погълната от гражданска война.

Предишните продължителни преговори под егидата на ООН за помирение, които доведоха до създаването на правителството на националното съгласие, в края на краищата не успяха да доведат до мир в опустошената от войната територия.

Русия изпрати в Либия още наемници в подкрепа на Хафтар

Русия изпрати в Либия още наемници в подкрепа на Хафтар

Два военни самолета са кацнали в Бенгази…

Хафтар започна офанзива срещу Триполи миналата година и през последните няколко месеца двете страни бяха въвлечени в интензивни сражения. Либийската национална армия контролира по-голямата част от територията на Либия, но правителството на националното съгласие е признато от международната общност.

Турция се включи в конфликта през декември, обещавайки да изпрати войски в помощ на правителството в Триполи, след като международната общност призова всички страни да започнат преговори.

Междувременно руският външен министър Сергей Лавров заяви, че преговорите в Москва са помогнали за постигане на известен напредък.

Германия предупреди: Либия може да превърне във "втора Сирия"

Германия предупреди: Либия може да превърне във "втора Сирия"

Либия е изправена пред "повратна точка"