Дипломатически успех за руския лидер Владимир Путин с организирането на минисреща на върха в Москва между двете враждуващи страни в дългогодишния граждански конфликт в Либия, пише "Гардиън".

Правителството на Либия се съгласи да прекрати огъня

Правителството на Либия се съгласи да прекрати огъня

Няколко часа по-рано силите на Халифа Хафтар обявиха, че прекратяват враждебните действия

Не е ясно дали фелдмаршал Халифа Хафтар, лидер на Либийската национална армия в източната част на страната, и Файез Сарадж, лидер на признатото от ООН правителство в Триполи, ще се срещнат, но присъствието на двамата в руската столица е потвърждение за нарастващата важна роля на Русия в Либия.

Разединените европейски страни не успяха да спрат кръвопролитната 9-месечна атака на Хафтар към Триполи.

Льо Дриан: Либия е приоритет за Франция

Льо Дриан: Либия е приоритет за Франция

Критикува инициативите на Турция

Двамата лидери и техните делегации се очаква да сключат споразумение за примирие. През уикенда двамата либийски лидери договориха спиране на огъня. Режимът на тишина, поискан съвместно от Москва и Турция миналата седмица, влезе в сила в неделя, но въпреки това са регистрирани спорадични сблъсъци.

Спирането на огъня се разглежда като необходима платформа за по-задълбочени разговори. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу ще представлява страната си на срещата в Москва.

Ако двамата либийски лидери се срещнат, няма да е за първи път, но това ще е първата им среща от атаката на армията на Хафтар по Триполи, която беше заклеймена от Сарадж като военно престъпление. Двамата се срещнаха в Абу Даби и Париж, за да се подпишат под различни мирни споразумения, които впоследствие се провалиха.

Русия изпрати в Либия още наемници в подкрепа на Хафтар

Русия изпрати в Либия още наемници в подкрепа на Хафтар

Два военни самолета са кацнали в Бенгази…

Русия увеличи влиянието си в Либия, след като позволи на малка група руски наемници, свързани с частната компания "Вагнер", да действат до Триполи в подкрепа на Хафтар. Путин отбеляза, че ако има някакви руски войници там, те действат без разрешението на Кремъл.

Въпреки че Либия и Сирия са много различни случаи, има някои паралели по отношение на съюза между Турция, Русия и Иран, които са основните организатори на политическите преговори в Сирия, изтръгвайки инициативата от САЩ, Европа и ООН.

Не е ясно дали Путин се опитва да изтласка Европа от мирния процес или е склонен да работи с европейските страни.

Германия предупреди: Либия може да превърне във "втора Сирия"

Германия предупреди: Либия може да превърне във "втора Сирия"

Либия е изправена пред "повратна точка"

Руският президент проведе разговори с германския канцлер Ангела Меркел в Москва през уикенда. Берлин организира мирна конференция с основните страни, но все още не е определена дата.

Италия, разглеждана преди като ключов фактор за разрешаване на кризата в Либия, се опитва да възстанови позициите си с предложение за тристранен мирен процес с Русия и Турция. Премиерът Джузепе Конте е критикуван в Италия за изгубените позиции на страната. Той ще се срещне с турския президент Реджеп Еродган днес.

Отделно новата Европейска комисия се опитва да заеме по-активна роля.

Сарадж готов на военни действия при нарушаване на примирието

Сарадж готов на военни действия при нарушаване на примирието

Призова либийците към диалог