Новите стратегически безпилотни самолети на НАТО Global Hawk ще могат да наблюдават случващото се на територията на Русия, пише норвежкото издание Verdens Gang.

"Те ще летят над територията на НАТО. Но ще могат да записват случващото се далеч отвъд границите на нашата съседна страна", изтъкна в интервю за изданието генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, който е норвежец.

САЩ с първо разузнаване край границите на Русия с два стратегически дрона

САЩ с първо разузнаване край границите на Русия с два стратегически дрона

Два стратегически безпилотни самолета Global Hawk

Според вестника дроновете, които представляват нова версия на американския дрон Global Hawk, ще могат да останат във въздуха в продължение на 30 часа без дозареждане. Техните датчици и радари от височина от 18 км ще могат да записват всичко, което се случва в радиус от 200 км.

Според Столтенберг тези безпилотни апарати дават на западния военен алианс уникално преимущество, с което Русия и Китай не разполагат.

В момента два безпилотни самолета преминават изпитания на италианския остров Сицилия, където има голяма натовска военновъздушна база, като в течение на годината в Италия ще бъдат доставени още три дрона. Общо НАТО е придобила десет броя Global Hawk.

Безпилотни самолети редовно провеждат разузнавателни полети край границите на Русия. Те често са забелязвани в района на окупирания Крим и Краснодарския край, над Балтийско море и около руските военни бази в Сирия.

Руското военно министерство многократно е призовавало командването на САЩ да прекрати подобни разузнавателни операции, но Пентагонът отказва да го направи.

САЩ създават безпилотен флот за борба с Русия

САЩ създават безпилотен флот за борба с Русия

Големите американски кораби били уязвими за руски и китайски ракети