Американски инструктори обучават около 30 задържани от терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") от лагера "Ал Хаул" в Сирия с цел вербуването им в нелегални въоръжени формирования. Такова обвинение отправи ръководителят на руско-сирийския координационен център за завръщането на бежанците в Сирия, съобщава "Спутник".

Затворниците са преминали двумесечен курс на специално обучение под ръководството на американски инструктори, уточни Михаил Мизинцев при откриването на Международната конференция в Дамаск за завръщането на бежанците в Сирия.

"Тези, които се възползват от тази ситуация, трябва да разберат мъдростта на поговорката: Тези, които сеят вятрове, ще пожънат бури", предупреди Мизинцев.

Лагерът "Ал Хаул" се намира в северната част на Сирия, контролирана от арабско-кюрдските Сирийски демократични сили (СДС). Според различни оценки в лагера живеят 65 000-70 000 бежанци, предимно жени и деца от семействата на бойци от ДАЕШ.

Сирия и Русия многократно са изразявали загриженост за тежкото положение на живеещите в лагера, разположен в район, окупиран от подкрепяните от САЩ сили.

Русия многократно призовава САЩ да разпуснат стотици лагери за бежанци на териториите извън контрола на сирийското правителство, включително най-големите като "Ал Рукбан" и "Ал Хаул".