Западните разузнавателни служби организират компютърни атаки срещу критични руски обекти, включително за разузнавателна дейност. Това заяви в неделя първият заместник-секретар на Съвета за сигурност на Русия Рашид Нургалиев, цитиран от "Интерфакс". 

"Известно е, че разузнавателните служби на западните страни активно използват възможностите на информационните технологии за извършване на компютърни атаки срещу критични инфраструктурни обекти в нашата страна и за разузнавателна дейност", каза той в интервю за "Российская газета".

Нургалиев каза, че анонимността и трансграничният характер на компютърните технологии се използват от престъпната общност в Русия и в чужбина.

"В същото време официалните власти на Съединените щати, Англия и страните под техен контрол насърчават транснационалните дейности на хакерски групи и отделни престъпници в случаите, когато техните незаконни действия могат да навредят на икономиката и сигурността на нашата страна", каза той.

Според него членовете на научния съвет към Съвета за сигурност на Русия са отбелязали важността на предприемането на допълнителни мерки за противодействие на използването на информационни и комуникационни технологии за престъпни цели.

Проруски хакери ударили правителствени агенции в САЩ чрез Microsoft

Проруски хакери ударили правителствени агенции в САЩ чрез Microsoft

Не се уточняват агенциите, които може да са били засегнати

Припомняме, че дни по-рано подобни обвинения бяха отправени към проруски хакерски групи, ударили правителствени агенции в САЩ чрез Microsoft. 

Изявлението бе направено от Американската агенция за киберсигурност.

На 2 април агенцията предупредила, че хакерите използват имейлите, за да се опитат да проникнат в клиентските системи, включително тези на неопределен брой правителствени агенции.

Не бяха уточнени агенциите, които може да са били засегнати. Хакерите може да са преследвали и неправителствени организации.

Предупреждение е било отправено и през март.

Хакери откраднаха данните на руски затворници, за да отмъстят за Навални

Хакери откраднаха данните на руски затворници, за да отмъстят за Навални

"Да живее Алексей Навални!" гласи съобщение на хакнатия уебсайт, придружено от снимка на Навални и съпругата му Юлия

Няколко часа след смъртта на опозиционния лидер Алексей Навални през февруари, група хакери, използвайки достъпа си до компютърна мрежа, свързана с руската затворническа система, поставиха снимка на Алексей Навални на уебсайта на затвора. Това се разбра след интервюта с хакерите, екранни снимки и данни, прегледани от CNN, стана ясно на 1 април.

"Да живее Алексей Навални!" гласи съобщение на хакнатия уебсайт, придружено от снимка на Навални и съпругата му Юлия на политически митинг.

Те също откраднаха база данни, съдържаща информация за стотици хиляди руски затворници и техните роднини и контакти.

Хакерите, които твърдят, че от няколко националности, включително руски емигранти и украинци, извършили това "с надеждата, че някой може да се свърже с тях и да помогне да се разбере какво се е случило с Навални", каза пред CNN хакер, който твърди, че е замесен в пробива.

Руски хакери са вдигнали мерника на Франция

Руски хакери са вдигнали мерника на Франция

Причината е подписано с Украйна споразумение за военна подкрепа