Гърция, Дания, Словакия, Словения и Хърватия са включени в списъка на неприятелски настроените към Русия държави, съобщава в петък пресслужбата на правителството на Руската федерация, цитирана от ТАСС.

"Правителството актуализира списъка на чужди държави, които извършват неприятелски действия срещу руски дипломатически и консулски мисии в чужбина. Списъкът включва Гърция, Дания, Словакия, Словения и Хърватия", се казва в доклада.

Заповедта е приета в изпълнение на указ на президента на Руската федерация Владимир Путин № 243 от 23 април 2021 г "За прилагане на мерки за въздействие (противодействие) на неприятелски действия на чужди държави". Документът предполага ограничаване на възможността за такива страни (до пълна забрана) да наемат служители измежду лица, намиращи се на територията на Русия, в посолства, консулства и представителства на държавни ведомства.

"Списъкът, одобрен от правителството, освен имената на държавите, посочва броя на лицата, намиращи се на територията на Русия, с които дипломатическите мисии на неприятелски страни и техните консулски служби могат да сключват трудови договори. Така според новите разпоредби Гърция има лимит от 34 души, Дания - 20, за Словакия - 16. Словения и Хърватия няма да могат да наемат служители в своите дипломатически мисии и консулски служби", съобщиха от кабинета.

По-рано, през май 2021 г., бяха наложени ограничения на дипломатическите мисии на САЩ и Чехия. Списъкът, одобрен от правителството, не е окончателен и предвид продължаващите враждебни действия на чужди държави, насочени срещу руски мисии в чужбина, може да бъде разширен.

По същество списъците с неприятелски страни са два.

На 7 март тази година, тоест след началото на руската инвазия в Украйна, руското правителство одобри още един списък с "неприятелски" страни и територии.

Тогава беше одобрен списък от 48 държави - всички страни членки на ЕС плюс Австралия, Албания, Андора, Великобритания, Исландия, Канада, Лихтенщайн, Микронезия, Монако, Нова Зеландия, Норвегия, Република Корея, Сан Марино, Северна Македония, Сингапур, САЩ , Тайван, Украйна, Черна гора, Швейцария и Япония.

Този списък е съставен въз основа на друг указ на Путин - указ от 5 март 2022 г. за временния ред за изпълнение на задължения към определени чуждестранни кредитори.

Путин реши да продава газ на "неприятелските страни" само за рубли.

Държавата, както и руските граждани и компании, които имат валутни задължения към чуждестранни кредитори от списъка на "неприятелските" страни, ще могат да ги плащат в рубли, каза правителството.

В отговор на инвазията западните държави наложиха санкции на Русия, а Русия наложи контрасанкции и ограничения, които обикновено се наричат ​​"неприятелски държави". Няма ограничения за "приятелските" страни.

Володин: Неприятелските страни ще трябва да компенсират Русия за вредите от санкциите

Володин: Неприятелските страни ще трябва да компенсират Русия за вредите от санкциите

Той прехвърли вината върху Джо Байдън