Председателят на Държавната дума на Русия Вячеслав Володин каза в понеделник, че неприятелските страни ще трябва да компенсират щетите, нанесени на руската икономика от наложените от тях санкции, цитира думите му ТАСС.

"Що се отнася до нашата страна, щетите, причинени от санкциите на руската икономика, ще трябва да бъдат компенсирани от неприятелските държави", написа той в своя канал в Telegram.

Председателят на Думата отбеляза също, че санкциите, наложени срещу Русия, са ударили инициаторите им. "Ако погледнете цената на бензина, ръстът му беше: в Австралия - 30,3%, в САЩ - 27,6%, в Канада - 22,2%, в страните от ЕС - 19,3%. Такъв скок в цените в тези страни не е имало от енергийната криза през 70-те години", добави той.

"Отговорността за покачването на цените е преди всичко на президента на САЩ (Джо) Байдън, както и на ръководителите на редица европейски държави", заключи Володин.

Вячеслав Володин: САЩ всъщност участват във военните действия в Украйна

Вячеслав Володин: САЩ всъщност участват във военните действия в Украйна

Той говори за координация на военните операции с Украйна

По-рано германският вицепремиер и министър на икономиката Роберт Хабек е разочарован, че ЕС все още не се е споразумял за петролно ембарго срещу Русия, каза той в интервю за германското радио Deutschlandfunk , добавяйки, че Германия би била готова да се откаже от участието на Унгария в него, за да ускори предложената забрана,

Санкциите, наложени на Русия заради военната й намеса в Украйна, могат да продължат дълго време, дори десетилетия. Това заяви заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев. Той подчерта, че, според него, санкциите нямат нищо общо със специалната военна операция на Русия.

По-рано този месец Медведев предупреди, че мерките, предприети срещу Москва, могат да доведат до нова финансова криза, както и до международна продоволствена криза.

Според глобалната база данни за мониторинг на санкциите Castellum.ai Русия вече е най-санкционираната страна в света заради войната с Украйна.

Путин: Европа налага санкции на пазара на петрол и газ под натиска на американския си господар

Путин: Европа налага санкции на пазара на петрол и газ под натиска на американския си господар

Той обвини Запада за случващото се в Украйна