Ръководството на САЩ трябва да носи отговорност "за престъпленията, извършени от режима в Киев в Украйна" и да бъдат включени в списъка на военните престъпници, заяви председателят на Държавната дума на Русия Вячеслав Володин, цитиран от ТАСС.

"За престъпленията, извършени в Украйна от нацисткия режим в Киев, ръководството на САЩ също трябва да носи отговорност, допълвайки списъка на военните престъпници", написа той в своя канал в Telegram.

"Съединените щати всъщност признаха, че координират военните операции на Украйна и по този начин участват във военните действия срещу Русия," каза Володин. Той отбеляза, че президентът на САЩ Джо Байдън, "изисквайки да се спре изтичането на информация относно обмена на разузнавателна информация с Украйна, призна, че Вашингтон е разкрит".

"Съединените щати участват във военните действия в Украйна. <...> Днес Вашингтон всъщност координира и развива военни операции, като по този начин пряко участва във военните действия срещу нашата страна", написа председателят на Държавната дума. Той отбеляза, че не става дума само за доставка на оръжие и техника.

Вашингтон и европейските членове на НАТО снабдиха Киев с тежки оръжия, за да му помогнат да устои на руска офанзива. Въпреки това Съединените щати и техните съюзници многократно са казвали, че няма да участват директно във войната, за да не станат страни в конфликта.

Представители на САЩ заявиха, че Съединените щати са предоставили разузнавателна информация на Украйна, за да помогнат за противодействието на руската атака, но отрекоха, че това разузнаване включва точни данни за насочване на ракетни удари.

Потъването на крайцера "Москва" - още въпроси

Потъването на крайцера "Москва" - още въпроси

Дали американците са дали разузнавателна информация