Министерството на вътрешните работи на Русия постави президента на Международния наказателен съд (МНС) Пьотр Хофмански в своя списък за издирване, според онлайн базата данни на министерството, предава "Ройтерс".

Сайтът не уточнява за какво се издирва Хофмански, но се посочва, че той е "издирван по член от Наказателния кодекс", съобщи руският държавен новинарски сайт ТАСС . Наред с Хофмански, министерството също така добави вицепрезидента на МНС Луз дел Кармен Ибанес Каранца и съдия Бертрам Шмит към списъка с издирвани.

Това е отговорът на Москва спрямо МНС, който още през март издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин и руския комисар по правата на децата Мария Лвова-Белова за принудителното прехвърляне на деца в Русия след пълномащабното нахлуване на Кремъл в Украйна миналата година .

Русия издирва и съдията на МНС, подписала заповедта за арест на Путин

Русия издирва и съдията на МНС, подписала заповедта за арест на Путин

Следственият комитет на Русия заведе наказателно дело

Русия заяви , че не признава правомощията на съда и бързо отговори на заповедта за арест, като отвори собствено наказателно дело срещу прокурорите и съдиите на МНС.

Оттогава Русия постави няколко служители на МНС в списъка си за издирване, включително британския прокурор Карим Хан и съдиите Томоко Акане и Росарио Салваторе Айтала.

Киев: Светът показа, че няма да толерира депортацията на украинчета

Киев: Светът показа, че няма да толерира депортацията на украинчета

Заповедите за арест, издадени от МНС за руския президент Владимир Путин и детския омбудсман Мария Лвова-Белова