Заповедите за арест, издадени от Международния наказателен съд (МНС) за руския президент Владимир Путин и руския детски омбудсман Мария Лвова-Белова, показват, че светът няма да толерира безнаказаност за тежко престъпление като депортирането на украински деца.

Това заяви главният прокурор Андрий Костин по време на събитието "Депортирани украински деца: Пътят към дома и към справедливостта", което се проведе в кулоарите на Общото събрание на ООН.

Това съобщиха от Генералната прокуратура във "Фейсбук", цитирани от "Укринформ".

Костин подчерта, че депортирането на десетки хиляди украински деца е умишлена стратегия на руския режим, за която неговите лидери трябва да бъдат подведени под отговорност.

Според него Независимата международна анкетна комисия на ООН за Украйна ясно е заявила, че разселването на украинските деца не може да се обясни с опасения за здравето или безопасността. "Комисията обръща внимание, че това се случва без съгласието на техните родители или други попечители, както е предвидено в закона", отбеляза главният прокурор.

Той подчерта, че Украйна смята тези действия за нарушение на Конвенцията на ООН за правата на детето и Четвъртата Женевска конвенция от 1949 г. и Допълнителен протокол I към нея.

Костин отбеляза, че тези действия могат също така да представляват престъплението геноцид съгласно Конвенцията за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид, която изрично забранява насилственото прехвърляне на деца от една група в друга.

Украйна локализирала над 17 000 изчезнали във войната свои деца

Украйна локализирала над 17 000 изчезнали във войната свои деца

Към 18 септември 2023 г. 1231 деца все още се търсят

Отделно главният прокурор каза, че Украйна работи върху разработването на международен механизъм, който ще позволи да се спрат депортациите, да се признаят всички решения за осиновяване или промяна на гражданство като незаконни и да се гарантира връщането на всички украински деца.

Припомняме, че по-рано през септември Киев съобщи, че общо 17 772 изчезнали украински деца са били успешно локализирани от началото на войната.

1231 деца се считат за изчезнали.

Украйна се нуждае от подкрепата на своите партньори, за да спре незаконното депортиране на украински деца в Руската федерация и да върне всяко дете в родината му.

Службата на омбудсмана на Украйна провери десетки населени места и в Беларус, където се държат украински деца. 386 украински деца са били осиновени в Русия.

През март Международният наказателен съд - постоянният световен трибунал за военни престъпления - издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин и руския комисар по правата на децата Мария Лвова-Белова по обвинение във военно престъпление за незаконно депортиране на стотици деца от сиропиталища и домове за деца в окупирани от руските сили територии на Украйна.

С многоетапен механизъм Украйна връща депортирани деца

С многоетапен механизъм Украйна връща депортирани деца

Киев има данни за 386 украинчета, осиновени в Русия