Руският следствен комитет обяви образуването на наказателно дело срещу прокурора и съдиите от Международния наказателен съд (МНС) в Хага, които в петък обявиха решението да дадат под съд руския президент за депортирането на украински деца и издадоха заповед за ареста му, съобщава Руската служба на Би Би Си.

В петък ръководителят на руския Следствен комитет (СК) Александър Бастрикин нареди проверка във връзка с решението на МНС, което Кремъл отказа да признае за законно. Русия като цяло не признава юрисдикцията на Международния наказателен съд в Хага. Сега следователят съобщава, че е образувано наказателно дело.

"Следственият комитет на Русия образува наказателно дело срещу прокурора на Международния наказателен съд Карим Ахмад Хан, съдиите от Международния наказателен съд Томоко Акане, Росарио Салваторе Айтала и Серхио Херардо Угалде Годинес", се казва в съобщението в "Телеграм" канала на СК.

Следственият комитет твърди, че преследването на президента Владимир Путин и детския омбудсман от МНС е очевидно незаконно, тъй като няма основания за наказателна отговорност.

Медведев си представя една ракета „Оникс“ от Северно море по съда в Хага

Медведев си представя една ракета „Оникс“ от Северно море по съда в Хага

Заповедта за арест на Путин срива системата на международните отношения

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви в понеделник, че решението на Международния наказателен съд (МНС) да издаде заповед за арест на президента Владимир Путин е знак за "явната враждебност", която съществува срещу Русия и срещу Путин лично.

Русия не е страна по Римския статут, който е в основата на функционирането на Съда, което означава, че заповедта няма правна сила в Русия. Този ход обаче може да попречи на пътуването на Путин до която и да е от 123-те страни, които признават юрисдикцията на МНС.

Припомняме, че се очакваше руският лидер да посети Южна Африка през август, за да присъства на срещата на върха на БРИКС. Република Южна Африка обаче е страна, признаваща юрисдикцията на МНС, което означава, че тя трябва да се съобрази със заповедта за арест на руския президент.

Президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса заяви в неделя, че страната му е наясно със своето законово задължение, но не отговори ясно дали там биха арестували Путин, ако пристигне за срещата на БРИКС.

САЩ не признават МНС, но приемат заповедта за арест на Путин

САЩ не признават МНС, но приемат заповедта за арест на Путин

Вярват, че Москва е извършила престъпления в Украйна