Президентът на САЩ Джо Байдън вярва, че заповедта на Международния наказателен съд (МНС) за арест на руския лидер Владимир Путин е оправдана, защото той е извършил военни престъпления в Украйна.

Президентът обаче отбеляза, че САЩ и няколко други страни не признават авторитета на МНС.

"Мисля, че е оправдано, но въпросът е, че не е международно признат и от нас", каза 80-годишният Байдън пред репортери, преди да напусне Белия дом за уикенд пътуване до Делауеър. Но мисля, че има много силна точка, добави той.

На въпрос дали смята, че Путин трябва да бъде съден за военни престъпления, свързани с войната в Украйна, президентът не отговори директно, но каза, че е ясно, че руският лидер наистина е извършил военни престъпления.

Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Путин
Обновена

Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Путин

Руският лидер е обвинен във военни престъпления в Украйна

"Той очевидно е извършил военни престъпления", каза Байдън пред репортери.

Хага издаде заповед за ареста на Путин в петък по подозрение за незаконно отвличане и депортиране на деца и незаконно прехвърляне на хора от Украйна в Русия, в първата заповед на МНС, свързана с войната на Кремъл в Украйна.

"Има разумни основания да се смята, че Путин носи индивидуална наказателна отговорност за гореспоменатите престъпления", каза базираният в Холандия съд.

Вицепрезидентът Камала Харис каза на Мюнхенската конференция по сигурността миналия месец, че САЩ са установили, че Русия е извършила престъпления срещу човечеството в Украйна.

"Техните действия са нападение срещу нашите общи ценности, нападение срещу нашата обща човечност, каза Харис, цитирайки доказателства за убийства в стил екзекуция, изнасилване и изтезания. Съединените щати официално установиха, че Русия е извършила престъпления срещу човечеството.

Ще се страхува ли Путин да пътува? Песков няма отговор

Ще се страхува ли Путин да пътува? Песков няма отговор

Русия, както и редица държави, не признава юрисдикцията на този съд