Русия смята, че в даден момент Съединените щати ще премахнат всички ограничения върху използването на оръжия, доставени на Украйна. Това заяви руският посланик в САЩ Анатолий Антонов, цитиран от "Ройтерс".

"Настоящото правителство се държи като човек, който протяга едната ръка, а държи кама зад гърба си с другата", отбеляза той и определи скорошното изявление на Вашингтон, че Киев няма право да използва американски оръжия за удари дълбоко в руска територия, като "подстрекателство".

"Те по същество полагат основите за решение просто да премахнат всички съществуващи ограничения в определен момент, без много да се замислят", изтъкна Антонов.

САЩ потвърдиха рарешението за удари по цели в Русия с американски оръжия
Обновена

САЩ потвърдиха рарешението за удари по цели в Русия с американски оръжия

Могат да бъдат атакувани цели до 70 км навътре в руска територия

Съединените щати предоставиха на Украйна военна помощ на стойност над 50 милиарда долара от 2022 г. насам, но ограничиха използването на своите оръжия до украинска територия и контраогън и отбранителни трансгранични операции.

Според Антонов сериозен диалог със САЩ ще бъде възможен само ако те прекратят "враждебната" си политика към Русия, която включва подкрепата на Украйна и прилагането на санкции срещу Москва.

По негови думи среща между руския външен министър Сергей Лавров и държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън изглежда малко вероятна по време на сесията на Общото събрание на ООН следващия месец.

Украйна методично срива мостовете в Курск с HIMARS

Украйна методично срива мостовете в Курск с HIMARS

Това е първото официално потвърждение от Киев, че западни оръжия са част от офанзивата в Курск

Той бе категоричен, че Москва не планира да се намесва в президентските избори в САЩ.

Само преди дни украинската армия обяви, че използва произведени в САЩ ракетни системи HIMARS, за да унищожи понтонни мостове и инженерно оборудване в Курска област в Русия.

Тогава Вашингтон не направи директен коментар по въпроса, като същевременно заяви, че политиката му не се е променила и че Украйна се защитава от атаките на Русия.

Въпреки че съюзниците забраниха на Украйна да извършва далечни удари със западни оръжия в Русия, те позволиха на Киев да ги използва, за да поразява граничните райони след новата офанзива на Русия в района на Харков тази пролет.

Руският посланик в САЩ: "Нацистите", нахлули в Курск, ще бъдат унищожени

Руският посланик в САЩ: "Нацистите", нахлули в Курск, ще бъдат унищожени

Нови заплахи от Кремъл