Русия и още 12 страни с авторитарни режими гласуваха против по-нататъшното обсъждане на клаузата по "отговорността за защита" от 75-ата Генерална асамблея на ООН. Блокирането на процедурата стеснява възможностите за обсъждане в ООН на престъпления срещу човечеството и нарушения на правата на човека, предаде агенция "Укринформ".

Отговорността за защита (responsibility to protect (R2P) е концепция, дефинирана от международното право, която получи подкрепа от ООН през 2005 г. Според тази концепция, фундаментално задължение на държавата е да защитава хората, населяващи нейната територия. Ако дадена страна не е в състояние да защити населението си поради невъзможност или заради липса на политическа воля, тогава отговорността за предоставяне на защита се поема от международната общност.

Против обсъждането на клаузата са гласували Беларус, Иран, Киргизстан, Китай, Конго, Куба, Мианмар, Никарагуа, Русия, Египет, Еритрея, Южен Судан, Сирия.

Постоянният представител на Украйна в ООН Сергей Кислица съобщи на страницата си във Фейсбук, че предложението за гласуването е внесено от Сирия - по думите му, една от държавите-проксита на Русия в Генералната асамблея.

"Тази страна често е използвана от руските дипломати, които създават привидност, че не става дума за тяхна инициатива, а за предложение, което подкрепят. Това е матрицата "нас ни няма там." - отбелязва украинският дипломат.

Той посочва, че 12-те държави, обявили се против клаузата за защита, са яростни противници на правото на Генералната асамблея да обсъжда масови нарушения на човешките права и престъпления срещу човечеството. По думите му, тези страни упорито и отчаяно се борят, за да не се обсъжда в ООН собствената им извратена концепция за управление.