Министерството на външните работи на Русия изрази неодобрението си относно идеята да се сформира паралелно правителство във Венецуела от страна на опозиционния лидер Хуан Гуайдо, съобщава "Спутник".

Това е поредният опасен опит да бъде узаконена двойствеността на властите, заяви говорителят на ведомството Мария Захарова.

На 28 август Гуайдо обяви създаването на "правителствен център" под ръководството на Леополдо Лопес, който ще действа от резиденцията на испанския посланик в Каракас.

Захарова подчерта, че "радикалната опозиция" в латиноамериканската държава се опитва да създаде "псевдозаконна действителност, която влошава поляризацията във венецуелското общество, забавя търсенето на договорено решение, от което Венецуела толкова се нуждае, за да подобри хуманитарната ситуация и да се завърне към пътя на устойчивото развитие".

Гуайдо не иска руски кораби във водите на Венецуела

Гуайдо не иска руски кораби във водите на Венецуела

Би било погазване на суверенитета на Венецуела...

Тя обвърза думите на Гуайдо с опитите на Съединените щати да изготвят нова стратегия предвид "провала на насилствените сценарии за сваляне на законното правителство на Венецуела". Захарова добави и че Русия смята за незаконно разкриването на дипломатическо представителство на САЩ за Венецуела в Колумбия.

Съгласно декларацията на Държавния департамент на САЩ, Вашингтон предвижда да го използва (дипломатическото представителство - бел. ред.) за узаконяване на отношенията със самопровъзгласилия се за временен президент Хуан Гуайдо, както и за да продължи да оказва натиск върху законното правителство в Каракас - това е напълно незаконна структура, категорична бе Захарова.

Дипломатът постави под съмнение методите, с които САЩ предвижда да постигне целта си да "възстанови демокрацията, конституционния ред, сигурността и благополучието на венецуелския народ".

С Пакта от Рио Гуайдо ще сваля Мадуро

С Пакта от Рио Гуайдо ще сваля Мадуро

Кризата във Венецуела се задълбочава