Парламентът на Венецуела, който е под контрола на опозицията, одобри споразумение във вторник, което му позволява да търси международна военна помощ, съобщи ТАСС.

"Спешно искам да одобрите закона за връщането към Междуамериканския договор за взаимна помощ на второ черене. Одобрено е единодушно!", Това заяви лидерът на опозицията Хуан Гуайдо.

Мадуро срещу изнудване на ЕС и САЩ в преговорите с Гуайдо

Мадуро срещу изнудване на ЕС и САЩ в преговорите с Гуайдо

Кръгът от преговори се проведе в Барбадос

Политикът обясни, че това решение на парламента е насочено срещу венецуелската изпълнителна власт, ръководена от президента на страната Никола Мадуро. "Ние казваме на света: не подкрепяме тази диктатура. Всеки, който участва в нейните действия, ще трябва да бъде отговорен", добави Гуайдо.

В същото време той отбеляза, че "Междуамериканският договор за взаимопомощ няма да реши всички проблеми по магически начин". "Това не е бутон, след като наложим всички наши проблеми утре. Това не е решение, след което можем да се приберем у дома. Напротив, трябва да продължим да действаме организирано във всички области", каза Гуайдо.

Путин "препоръча" на Гуайдо връщане към реалността

Путин "препоръча" на Гуайдо връщане към реалността

С диалог да решат конфликта в Каракас

Междуамериканският договор за взаимопомощ е споразумение, подписано през 1947 г. в Рио де Жанейро от повечето американски страни. Този документ е известен още като "Пактът от Рио". Неговият основен принцип е, че нападението върху някоя от поддръжниците ще означава атака срещу всички страни, участващи в договора. Въпреки факта, че документът е подписан през 1947 г., последната държава-членка на пакта го ратифицира едва през 1982 година.

По-късно Еквадор, Венецуела, Боливия и Никарагуа, от името на Боливарския алианс на американските народи (ALBA), се оттеглиха от това споразумение.