ЕС подготвя налагането на нови санкции срещу Венецуела. Това съобщи шефът на външната политика на Съюза Федерика Могерини, цитирана от АП. 

Мерките са насочени срещу управляващи, за които има доказателства, че са отговорни за нарушаване на човешките права и са подлагали на насилие граждани. 

Преговорите на властите във Венецуела продължават в Барбадос

Преговорите на властите във Венецуела продължават в Барбадос

Норвегия остава посредник между двамата президенти - Николас Мадуро и Хуан Гуайдо

Могерини уточни, че се работи съвместно с ООН, за да се гарантират гражданските права на венецуелците. 

Припомняме, че по-рано Гърция обяви, че признава лидера на опозицията във Венецуела Хуан Гуайдо за временен президент на страната, изтъквайки, че това ще присъедини Гърция към общата позиция на Европейския съюз по въпроса.

Съобщението на гръцкото външно министерство преобръща позицията на предишното правителство, което беше на страната на венецуелския президент Николас Мадуро. Около 50 страни признаха Гуайдо за временен президент, подчертавайки, че преизбирането на Мадуро през миналата година е било нелегитимно.

Външното министерство на Гърция обяви, че е "решило да признае председателя на демократично избраното национално събрание Хуан Гуайдо като временен президент на Венецуела, за да може той да свика свободни, честни и демократични президентски избори".

Гърция признава Гуайдо за временен президент на Венецуела

Гърция признава Гуайдо за временен президент на Венецуела

След като предишното правителство на Ципрас подкрепяше Мадуро

Преговорите между Мадуро и Гуайдо за мирно излизане от кризата продължиха в Барбадос. 

Венецуела е засегната от политическа нестабилност от януари насам, когато подкрепеният от САЩ лидер на опозицията и председател на Народното събрание Хуан Гуайдо се самопровъзгласи за временен президент в опит да замести сегашния президент Николас Мадуро.

САЩ и техните съюзници, включително повечето страни от Европейския съюз, веднага признаха Гуайдо, докато Русия, Китай, Куба, Боливия, Турция и др. изразиха подкрепата си за Мадуро като единствен легитимен президент на страната.

Припомняме, че повече от 4 млн. души са бежанците от кризата във Венецуела. Това съобщиха в началото на юни от Международната организация за миграция и Агенцията на ООН за бежанците.

Двете агенции на ООН заявиха в съвместно изявление, че венецуелците в световен план в момента са една от най-големите групи, изселени от страната си.

Каракас обвинява САЩ за кризата в страната.