Руският президент Владимир Путин призова лидера на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо да се върне към реалността и да следва демократичните процедури, подчертавайки, че призивът на Гуайдо към Бог остава без отговор, предаде "Спутник".

Гуайдо се появи пред обществото, погледна към небето и обръщайки се към Господ, се обяви за президент. Но Господ не ни даде никакъв сигнал, заяви Путин на пресконференция след разговори с италианския премиер Джузепе Конте в Рим.

Путин препоръча връщане към диалога.

Близо 5300 убийства на противници на властта във Венецуела за 2018 година

Близо 5300 убийства на противници на властта във Венецуела за 2018 година

Върховният комисар на ООН по правата на човека Мишел Бачелет осъди

Руският президент заяви още, че той и италианското ръководство споделят загрижеността си за ситуацията във Венецуела, а външният натиск само влошава вътрешната криза, принуждавайки гражданите да бягат от страната.

Ситуацията във Венецуела е напрегната от януари, когато избухнаха антиправителствени протести, подхранвани от прокламирането на лидера на опозицията Хуан Гуайдо като временен президент на страната.

Мадуро критикува Гуайдо, заявявайки, че е действал по заповед на САЩ, които се стремят да го поставят за президент на страната и да се сдобият с петролните активи на Венецуела.

Върховният комисар на ООН за правата на човека зове за диалог между Гуайдо и Мадуро

Върховният комисар на ООН за правата на човека зове за диалог между Гуайдо и Мадуро

Мишел Бачелет беше на тридневно посещение във Венецуела

55 страни признават Гуайдо за лидер на Венецуела. Русия, Китай, Иран и много други страни обаче признават, че конституционно избран Мадуро е легитимен президент на Венецуела.

Русия заяви, че Съединените щати задушават Венецуела със санкции в опит да вкарат латиноамериканската нация в хаос.