Върховният комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачелет призова правителството на Венецуела и опозицията да загърбят дълбоките си политически различия и да започнат диалог, с който да сложат край на хуманитарната криза в страната, съобщава АП.

Бачелет направи това изявление на пресконференция в Каракас в края на тридневното си посещение в латиноамериканската страна, по време на което се срещна както с опозиционния лидер Хуан Гуайдо, така и с президента Николас Мадуро.

Бачелет, която е бивш президент на Чили, призова правителството да освободи всички затворници заради "упражняването на техните граждански и политически права по мирен начин".

Тя обаче изрази безпокойството си и от факта, че американските петролни санкции в подкрепа на Гуайдо "увеличават и задълбочават съществуващата отпреди икономическа криза".

ООН: Бежанците надхвърлиха 70 милиона през 2018 г.

ООН: Бежанците надхвърлиха 70 милиона през 2018 г.

Най-много молби за закрила са подадени от венецуелци

Бачелет приветства решението на Мадуро да покани двама представители на службата на Върховния комисар по правата на човека да се установят трайно в страната, за да могат по-лесно да съветват правителството и да следят за нарушения. Тя се надява, че това ще бъде първата стъпка към установяване на постоянен офис на службата й в страната.

Най-добрата надежда за подобряване на живота на страдащите венецуелци е диалогът, заяви Бачелет и призова усилията за посредничество от страна на Норвегия, довели до два кръга на преговори, да бъдат подкрепени.

Представители на Мадуро и Гуайдо преговарят в Осло за прекратяване на кризата

Представители на Мадуро и Гуайдо преговарят в Осло за прекратяване на кризата

Преговорите намаляват предположенията, че САЩ, подкрепящи Гуайдо, обмислят военни действия

Поддържането на непреклонни позиции от която и да било от двете страни само задълбочава кризата, а венецуелците не могат да си позволят лукса да допуснат ситуацията на страната им да се влоши още повече, категорична бе тя.

Въпреки че на предшественика на Бачелет Зейд Раад ал Хусейн многократно беше отказвано да посети Венецуела заради критиките му към неспазването на човешките права от венецуелското правителство, Бачелет, която също като Мадуро е социалистка, беше посрещната с "червен килим". В навечерието на пристигането й пък президентът освободи 28 опозиционни активисти.