Венецуелското правителство и опозицията изпратиха пратеници в Норвегия, за да присъстват на преговори за начините за прекратяване на кризата в Южна Америка, въпреки че взаимното им недоверие и различията по ключови въпроси вероятно ще забавят шансовете за напредък, съобщава ЕнБиСи.

Развитието отразява признанието, че нито една от страните не успява да надделее в борбата за власт, оставяйки Венецуела в състояние на парализа след години на хиперинфлация и недостиг на храна и лекарства.

Това е и обрат в политиката на опозицията, която обвинява президента Николас Мадуро, че използва предишните преговори, за да печели време.

Висши представители на двете страни ще участват в проучвателните дискусии в Осло, заявиха членове на конгреса, контролиран от опозицията в Венецуела. Делегации от двата противоположни лагера получиха отделни покани от норвежците, коментира един от официалните представители.

Представителите включват информационния министър Хорхе Родригес от правителствена страна и Сталин Гонсалес, водещ член на Народното събрание, заявиха официалните представители.

САЩ прекрати всички полети от и до Венецуела

САЩ прекрати всички полети от и до Венецуела

До тази мярка се стигнало, защото "превратаджийската политика" била пред провал, гневен Мадуро

Мадуро не коментира директно преговорите по време на телевизионни изказвания, но обясни, че Родригес е на "много важна" мисия извън Венецуела.

Планираните преговори вероятно намаляват предположенията, че САЩ, които са главният поддръжник на Гуайдо, могат да обмислят военни действия като начин за прекратяване на кризата в близко бъдеще.

Американски официални лица заявиха, че се фокусират върху дипломатически и икономически мерки, за да принудят Мадуро, въпреки че лидерът на опозицията Хуан Г заяви, че неговият представител във Вашингтон ще се срещне с ръководителя на Южното командване на САЩ.

Двете страни понастоящем имат различия по много въпроси. Опозицията настоява, че Мадуро е нелегитимно избран миналата година и че трябва да се оттегли, за да направи път за избори.

Мадуро, от своя страна, обвинява опозицията, че са американски марионетки, възнамеряващи незаконно да превземат властта.

САЩ призовава ООН да се готви за мерки срещу Мадуро

САЩ призовава ООН да се готви за мерки срещу Мадуро

Венецуела обвини още депутати в предателство, а опозицията обяви, че сътрудници на Мадуро ще бягат

Диалогът в Норвегия е в момент, когато предимно европейска група от държави се готви да изпрати високопоставена делегация във Венецуела, за да предложи решения за продължителната криза в страната.

Международната контактна група се състои от осем европейски държави, ЕС и четири латиноамерикански държави.

Групата е сформирана след като Гуайдо, председател на Народното събрание, се самообяви за временен президент на Венецуела в началото на тази година, като пряко предизвикателство към властта на Мадуро, който казва, че неговото правителство подкрепя социалистическите принципи на Уго Чавес.

Опозицията, която е подкрепена от САЩ и около 50 други нации счита, че лошото икономическо състояние на Венецуела е резултат от години корупция и лошо управление.

Мадуро обвинява санкциите на САЩ за проблемите на страната.

Междувременно САЩ спряха всички търговски и товарни полети между САЩ и Венецуела, заявявайки, че политическите вълнения и напрежението там представляват риск за полетите.

Москва и Вашингтон се договориха да възобновят каналите за комуникация

Москва и Вашингтон се договориха да възобновят каналите за комуникация

Запазват се разногласията между САЩ и Русия за Венецуела

Съобщението на Министерството на вътрешната сигурност повлия на намаляващия брой полети между двете страни, тъй като американските авиокомпании вече не летят до Венецуела. Мярката отразява все по-лошите контакти между венецуелското правителство и САЩ.

Условията във Венецуела "заплашват безопасността и сигурността на пътниците, самолетите и екипажа", съобщават от САЩ. Според тях, спирането на полетите ще продължи безкрайно, макар че решението може да бъде преразгледано, ако ситуацията във Венецуела се промени.

Мадуро критикува спирането на полетите, като заяви, че мярката е атака срещу свободата на движение.

Американските авиолинии спряха полетите си в средата на март, след като лидерите на синдикатите казаха на пилотите да не ходят там поради опасения за безопасността. Някои други международни авиокомпании също се отказват да летят до Венецуела преди години поради влошаващата се икономика на страната.

Някои венецуелски авиокомпании са извършвали търговски полети до и от Маями, макар че тези вече са засегнати от проблемите в южноамериканската страна, включително и след неуспешния опит за военен преврат от страна на опозицията на 30 април.

Гуайдо официално поиска военна подкрепа от САЩ

Гуайдо официално поиска военна подкрепа от САЩ

"Благодарим на САЩ за тяхното приятелство, решителност и готовност да подкрепят нашите непрекъснати усилия"