САЩ призовава света да бъде готов и да предприеме конкретни действия, за да отговорят на репресиите от режима на президента Никола Мадуро във Венецуела, съобщава АП.

Изявление на американската мисия в ООН не уточнява какви действия се търсят, но заявява, че "светът наблюдава как тежката хуманитарна криза и нападенията върху основните права на човека във Венецуела се влошават всеки ден".

САЩ допълват, че "бият тревога" заради задържането на първия заместник-председател на Народното събрание Едгар Замбрано на 8 май. Арестът му е определен като "голяма ескалация" на репресиите на Мадуро върху контролираното от опозицията Народно събрание.

САЩ призовават международната общност да подкрепи призива на председателя на парламента Хуан Гуадио "за мирен демократичен преход".

Гуайдо "скочи" на правителството заради блокадата на Конгреса

Гуайдо "скочи" на правителството заради блокадата на Конгреса

Не допускат депутатите да влязат в сградата

Върховният съд на Венецуела обвини четирима опозиционни депутати в предателство, след подобни обвинения срещу 10 законодатели този месец, ескалирайки дълбоката политическа криза в южноамериканската страна, съобщава "Ройтерс".

Силите за сигурност по-рано възпрепятстваха депутатите да влязат в парламента за сесията във вторник, като заявиха, че разследват възможното наличие на взривно устройство в сградата.

Върховният съд обвинява депутатите Карлос Папарони, Мигел Писаро, Франко Касела и Уинстън Флорес за предателство и подстрекателство към бунт.

Обвиненията в изявление, публикувано на страницата на съда във Facebook, отбелязват последната стъпка в действията на правителството на президента Никола Мадуро срещу съюзниците на Гуайдо, които подкрепиха опитите му за военен преврат.

Венецуела е разтърсена от протести от януари, когато Мадуро положи клетва за втори мандат след вота, бойкотиран от опозицията.

Напрежението ескалира, когато няколко дни по-късно, Гуайдо се самообяви за действащ президент, след което бе подкрепен от САЩ и много европейски и латиноамерикански страни.

Гуайдо официално поиска военна подкрепа от САЩ

Гуайдо официално поиска военна подкрепа от САЩ

"Благодарим на САЩ за тяхното приятелство, решителност и готовност да подкрепят нашите непрекъснати усилия"

Писаро нарича решението на съда "незаконна присъда, която се стреми само да генерира страх и да ни затвори устата".

През последните седмици опозиционните лидери нарекоха подобни обвинения - усилия на управляващата Социалистическа партия да затвори законодателната власт. Администрацията на Тръмп категорично осъди задържането на Едгар Замбрано, зам-председател на парламента.

"Това е диктатура, която преследва дисиденти и ние се борим за политическа промяна", заяви депутатът Хуан Пабло Гуанипа, като се позова на блокирането на конгреса.

Сесията във вторник бе насрочена за 10 часа, но е започна, а депутатите трябваше да обсъдят обвиненията срещу колегите си и ареста на Замбрано, открит критик на Мадуро.

Американските власти нахлуха в посолството на Венецуела във Вашингтон

Американските власти нахлуха в посолството на Венецуела във Вашингтон

Карибската страна ги обвини в нарушение на международното право

"Това просто ни дава повече сила", коментира Флорес, наричайки обвиненията на Върховния съд "незаконни заповеди от диктатора". "Знаем, че ще продължат този процес на опит да унищожат Народното събрание".

Външното министерство на Мексико заяви по-късно във вторник, че депутат от опозицията Франко Мануел Касела Ловатон е пристигнал в посолството в Каракас, "за закрила и подслон".

Министерството, което подчертава своя ангажимент за защита на правата на човека, също заяви, че ще продължи да следва политика на ненамеса във Венецуела.

"Правителството потвърждава позицията си на ненамеса, откритостта си към диалога и твърдия си ангажимент да си сътрудничи в намирането на демократично, мирно и съвместно решение на ситуацията, пред която е изправена Венецуела", се казва в изявление.

Един от опозиционните депутати бе арестуван, а няколко намериха убежище в чуждестранни посолства в Каракас или избягали от страната миналата седмица след подобни обвинения от съда.

Флорес заяви, че ще предприеме "извънредно" пътуване до Уругвай, за да осъди вълната от обвинения срещу венецуелски депутати в парламента на търговския блок на Меркосур, където той също е представител в Монтевидео.

Гуайдо е готов и чака предложение за военна намеса на САЩ

Гуайдо е готов и чака предложение за военна намеса на САЩ

Помпео настоява незабавно да се освободи зам.-председателят на парламента

Информационното министерство на Венецуела, което се занимава с медийни запитвания от името на правителството, не отговаря на молба за коментар, защо службите за сигурност блокират влизането в парламента. Мадуро определя Гуайдо за марионетка на САЩ, които се стремят да го свалят с преврат.

По-голямата част от правомощията на парламента са съкратени, след като опозицията спечели мнозинство на изборите през 2015 г. Депутатите, които са лоялни към Мадуро, обикновено не присъстват на заседанията, а отиват на заседания на Учредителното събрание, законодателен орган, създаден през 2017 г., който се среща в същата сграда.

Учредителното събрание се контролира от управляващата Социалистическа партия и техните правомощия заместват тези на Народното събрание.

Опозиционният депутат Хорхе Милън коментира пред репортери, че съобщенията за "взривове" в сградата са неверни. "Това е трик, за да се попречи на парламента да функционира днес", каза той.

Москва и Вашингтон се договориха да възобновят каналите за комуникация

Москва и Вашингтон се договориха да възобновят каналите за комуникация

Запазват се разногласията между САЩ и Русия за Венецуела

Говорител на Гуайдо заяви, че сътрудниците на Мадуро обсъждат евентуално бягство от Венецуела. Според опозицията, е необходима мобилизация на всички граждани и координация със съюзниците, съобщава ТАСС.

"Близкият кръг на Мадуро вече преговаря за заминаването си", обяснява Карлос Веккио, представител на Гуайо в САЩ, по време на реч на срещата на върха "Конкордия" в столицата на Колумбия.

Той отбелязва, че "венецуелците възнамеряват да постигнат свобода. Необходима е мобилизация на всички граждани и е необходима координация със съюзниците".

На 30 април група военни застанаха зад Гуайдо, след което в страната бяха възобновени мащабни протестни действия. По време на демонстрациите, придружени от сблъсъци със силите за сигурност, няколкостотин души бяха ранени, пет починаха. Според неправителствени организации, най-малко 240 протестиращи са задържани за два дни.

По-рано, Русия и Китай обявиха, че споделят позицията си относно недопустимост за намеса в делата на Венецуела. Венецуелски народ трябва да реши съдбата на страната чрез мирен диалог.

Москва и Пекин вярват, че намесата във вътрешните работи на Венецуела ще доведе до ескалация на кризата.

Китай и Русия подкрепят отворена световна икономика

Китай и Русия подкрепят отворена световна икономика

Китай призовава САЩ да се върне към договора ИНФ и застава с Русия срещу политическите лъжи и в защита на света