Венецуелското правителство няма да позволи на САЩ и Европейския съюз да повлияят на резултатите от преговорите с опозицията, заяви в петък венецуелският президент Николас Мадуро, цитиран от ТАСС.

Венецуела няма да се поддаде на изнудване от страна на САЩ и ЕС, каза Мадуро.

Споразуменията, които ще бъдат постигнати на преговорите в Барбадос, ще бъдат абсолютно суверенни, добави той.

ЕС готви нови санкции срещу Венецуела

ЕС готви нови санкции срещу Венецуела

Мерките са насочени срещу управляващи, отговорни за нарушаване на човешките права

Президентът на Венецуела обяви, че правителствената делегация вече се е върнала от Барбадос след кръга от преговори с опозицията.

През май венецуелските власти и опозицията проведоха два кръга преговори в Осло. На 8 юли в Барбадос започна нов кръг.

Членове на опозиционна партия във Венецуела разкритикуваха текущите разговори с правителството и призоваха за по-голям международен натиск върху Мадуро.

Мария Корина Мачадо, лидер на либералната опозиция, изпрати видео изявление, защото ѝ е било забранено да напусне страната. 

Педро Урухурту не вярва, че Мадуро може да бъде част от мирен преход на властта.

ЕС подготвя налагането на нови санкции срещу Венецуела.Това съобщи по-рано шефът на външната политика на Съюза Федерика Могерини.

Мерките са насочени срещу управляващи, за които има доказателства, че са отговорни за нарушаване на човешките права и са подлагали на насилие граждани.

Могерини уточни, че се работи съвместно с ООН, за да се гарантират гражданските права на венецуелците.

Венецуела е засегната от политическа нестабилност от януари насам, когато подкрепеният от САЩ лидер на опозицията и председател на Народното събрание Хуан Гуайдо се самопровъзгласи за временен президент в опит да замести сегашния президент Николас Мадуро.

САЩ и техните съюзници, включително повечето страни от Европейския съюз, веднага признаха Гуайдо, докато Русия, Китай, Куба, Боливия, Турция и др. изразиха подкрепата си за Мадуро като единствен легитимен президент на страната.

Преговорите на властите във Венецуела продължават в Барбадос

Преговорите на властите във Венецуела продължават в Барбадос

Норвегия остава посредник между двамата президенти - Николас Мадуро и Хуан Гуайдо

Припомняме, че повече от 4 млн. души са бежанците от кризата във Венецуела. Това съобщиха в началото на юни от Международната организация за миграция и Агенцията на ООН за бежанците.

Двете агенции на ООН заявиха в съвместно изявление, че венецуелците в световен план в момента са една от най-големите групи, изселени от страната си.

Каракас обвинява САЩ за кризата в страната.