Областният съд на руския Брянск във вторник издаде присъда от 13 години затвор на местен жител по дело за държавна измяна и повреда на железопътната линия. Това съобщи съвместната пресслужба на съдилищата с обща юрисдикция на Брянска област, цитирана от "Интерфакс".

Според съдебните материали, служител на един от доставчиците на цифрови услуги е предоставил на украинското въоръжено формирование от чуждестранни наемници информация за дейността на военна част, която му е станала известна в хода на изпълнение на служебните му задължения.

По-късно, по собствена инициатива и по указание от украинска страна, той периодично предава специално събрана от него информация за местоположението и дейността на части на руските въоръжени сили в района на Брянск. Също така мъжът, следвайки дадените му инструкции, подпалил релеен шкаф на клон на Руските железници, в резултат на което движението на влаковете временно било ограничено.

ФСБ се хвали със залавяне на украински спецдиверсанти в Брянска област

ФСБ се хвали със залавяне на украински спецдиверсанти в Брянска област

Според съобщението те са от елита на военните в Украйна

Случаят е разследван от управлението на ФСБ на Русия за Брянска област по чл. 275 от Наказателния кодекс на Руската федерация (държавна измяна), част 1 на чл. 281 от Наказателния кодекс на Руската федерация (палеж, насочен към унищожаване или увреждане на обект на транспортната инфраструктура с цел подкопаване на икономическата сигурност и отбранителната способност на Руската федерация).

Подсъдимият по делото се призна за виновен и сключи досъдебно споразумение за сътрудничество, във връзка с което делото беше разгледано в специалното производство.

"За съвкупността от престъпления съдът осъди извършителя на окончателна присъда от 13 години лишаване от свобода в поправителна колония с максимална сигурност, като първите 2 години и 6 месеца трябва да бъдат изтърпени в затвора, с глоба от 150 хиляди рубли и ограничаване на свободата за 1 година и 6 месеца.", се казва в съобщението.

Русия твърди за нов осуетен опит за проникване в Брянска област

Русия твърди за нов осуетен опит за проникване в Брянска област

Диверсионно-разузнавателна група направила опита

Припомняме, че в края на август Федералната служба за сигурност на Руската федерация заяви, че е ликвидирала украинска група диверсанти в Брянска област.

Групата се е състояла от сътрудници на щат от Службата за сигурност на Украйна, военнослужещи от разузнаването и от Службата на специални операции към Министерство на отбраната на Украйна.

Тя е планирана саботажи и терористични операции по обекти от военната и енергийната инфраструктура на Русия.