Във вторник руски съд осъди физика Александър Шиплюк на 15 години затвор по обвинения в държавна измяна, предава "Ройтерс".

Шиплюк, 57-годишният директор на водещ сибирски научен институт, беше арестуван през август 2022 г. Двама от колегите му, Анатолий Маслов и Валери Звегинцев, също бяха задържани по подозрение в държавна измяна. 78-годишният Маслов получи 14 -годишна присъда през май.

Процесът срещу него се проведе при закрити врати, както е обичайно в процедурите за държавна измяна в Русия.

Коментирайки случая на Шиплюк и тези на колегите му през май миналата година, Кремъл каза, че мъжете са изправени пред "много сериозни обвинения", добавяйки, че въпросът е за службите за сигурност.

Русия се обяви за световен лидер в хиперзвуковите ракети, авангардни оръжия, способни да се движат със скорост до 10 пъти по-висока от скоростта на звука.

Триото от Института по теоретична и приложна механика Христианович (ITAM) в Новосибирск са сред близо дузина учени, изследващи подобна технология, срещу които Русия заведе дела за държавна измяна през последните години.

Двама души, запознати със случая на Шиплюк, казаха на Ройтерс миналия май, че директорът на ITAM е заподозрян в предаване на секретни материали на научна конференция в Китай през 2017 г.

Източниците казаха, че Шиплюк твърди, че е невинен и настоява, че въпросната информация не е класифицирана и е свободно достъпна онлайн.

Няколко други руски учени, арестувани по обвинения в държавна измяна, също бяха обвинени в издаване на тайни на Пекин, според държавните медии.

Институтът на Шиплюк, разположен в научния кампус в Академгородок близо до град Новосибирск, казва на уебсайта си, че е регистриран като част от военно-промишления комплекс на Русия.

Двама американски учени, които са познавали Маслов и Шиплюк, казаха пред Ройтерс миналата година, че арестуваните руснаци са участвали в един елемент от работата, необходима за изграждането на хиперзвукова ракета, процес, който включва също интегриране на сензори, навигационни системи и задвижване.

Украинец ще лежи 20 години в затвора за опит за десант в Крим

Украинец ще лежи 20 години в затвора за опит за десант в Крим

Образувано наказателно дело по няколко точки, включително подготовка на терористичен акт