Нито една страна в Съвета за сигурност на ООН не подкрепи опита на Русия да легитимира сепаратистките републики в Донбас, предадоха информационните агенции.
Заседанието беше открито и се излъчваше в интернет.
По-рано осем страни от ЕС
призоваха в ООН Русия да прекрати подготовката за незаконните избори в окупираните части от Донбас, информира агенция "Униан".

Съвместното изявление на Великобритания, Франция, Германия, Холандия, Полша, Швеция, Италия и Белгия беше прочетено преди заседанието на Съвета за сигурност от постоянната представителка на Великобритания в световната организация Карън Пиърс.

"Ние, като държави-членки на ЕС, изцяло подкрепяме суверенитета и териториалната цялост на Украйна в пределите на международно признатите й граници", се казва в общата позиция на осемте страни.

 ОССЕ: Сепаратистите в Донбас струпват тежки въоръжения

ОССЕ: Сепаратистите в Донбас струпват тежки въоръжения

В нарушение на договореностите от Минск...

Русия от своя страна поиска Съветът за сигурност да изслуша представителката на сепаратистите от самопровъзгласилата се "Луганска народна република" Елена Кравченко.

Постоянният представител на Швеция Улоф Скуг възрази, че Кравченко не представлява законните органи на властта, нито гражданското общество.

"Да се допусне представител на незаконно сепаратистко формирование на заседание на Съвета за сигурност би създало опасен прецедент", обобщи шведският представител.

Той подчерта, че с действията си в Донбас Русия се опитва да прекрои границите в Европа.

Американският представител Джонатан Коен предупреди, че американските санкции срещу Русия няма да бъдат отменени, докато не бъде възстановена териториалната цялост на Украйна в границите от 2013 г.

Предложението на Русия беше отхвърлено, като единствено руският представител Василий Небензя гласува за него.

 Оланд: В Минск Путин се изпусна, че има руски сили в Донбас

Оланд: В Минск Путин се изпусна, че има руски сили в Донбас

Путин и заплашвал, че ще "размаже" украинската армия...