По време на преговорите в Минск руският президент Владимир Путин си е изпуснал нервите и се е издал, че в Източна Украйна има руски войски.
Това пише експрезидентът на Франция Франсоа Оланд в новата си книга "Уроците на властта".

Той е първият от "нормандската четворка", който излезе от властта и получи свободата да разкаже каквото прецени за необходимо от политическата си кариера, посочва агенция "Униан".

"Как да не си спомня дългата нощ на 15 февруари 2015 г. в голямата бездушна зала на Двореца на независимостта в Минск, Беларус? Беше в самия разгар на кризата, която преживяваше Украйна след свалянето на проруския президент Виктор Янукович заради отказа му да подпише договора за асоцииране към ЕС." - споделя Оланд, цитиран от онлайн изданието "Тижден", което публикува откъси от книгата.

"Намеренията на Владимир Путин бяха съвсем очевидни. Той искаше да запази влиянието си върху рускоезичните региони и максимално да отслаби проевропейската власт в Киев. След провала на примирието боевете между украинските войски и паравоенните сепаратистки отряди се разгоряха с нова сила." - напомня авторът.

По думите му, западните преговарящи са се надявали да "прекратят стрелбата и да намерят компромис, който би позволил запазването на териториалната цялост на Украйна". Но разговорите са продължили дълго и безрезултатно, което е съответствало на целите на руската страна.

"Бързо разбрах, че Путин иска да спечели време и да отложи прекратяването на огъня колкото е възможно повече, за да даде възможност на сепаратистите да обкръжат украинската армия и да завоюват допълнителни територии. Заедно с Ангела Меркел предлагаме да подновим преговорите в тесен формат, да пропуснем вечерята и да започнем да работим колкото може по-бързо." - посочва експрезидентът на Франция.

Той отбелязва, че Ангела Меркел познава Путин много добре и от дълго време, и "умее да разговаря с него". Путин от своя страна непрекъснато се е опитвал да й оказва натиск по всевъзможни начини, "смесвайки заплахи, комплименти и спомени". Например, на срещата в Сочи той е взел кучетата си, като е знаел, че Меркел не обича кучешка "компания".

"Тя е невероятно търпелива, свикнала е на продължителни преговори и, което изглежда невероятно, почти не се нуждае от сън." - констатира Оланд.

Първата чернова на бъдещите споразумения е написана именно от Меркел. Докато е работела по нея, тя не е позволила на никого да се намеси, дори на съветниците си. "Такъв е нейният темперамент и нейната методика: тя е много сериозна, старателна и внимателна." - пояснява френският политик.

"Порошенко и Путин постоянно си повишаваха тон. Веднъж руският президент така се изнерви, че започна да заплашва окончателно да размаже войските на опонента си. Така се издаде, че в Източна Украйна наистина има руски войски. Путин се сепна и се взе в ръце." - разкрива Франсоа Оланд.

Междувременно от Кремъл реагираха на излизането на книгата. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков, заяви, че е присъствал на "почти всички разговори" и не е чувал Путин да произнася такава заплаха. Оланд обаче изрично посочна, че тя е била отправена докато четворката е преговаряла в тесен формат. 

"Порошенко неотклонно отстояваше суверенитета на страната си, докато Путин настояваше за автономия на сепаратистките провинции и искаше да отложи прекратяването на огъня с три седмици. Беше толкова неотстъпчив, че отричаше пряката си връзка с водачите на сепаратистите. Казваше, че не може да решава вместо тях и настояваше да се консултира с тях." - допълва авторът.

Разговорите са напредвали бавно, с множество възражения.

Оланд призова Европа да се опълчи на Русия за Сирия

Оланд призова Европа да се опълчи на Русия за Сирия

Оланд призова за създаване на забранени за полети зони над Гута и Африн

"В седем сутринта, след безсънна нощ Путин продължаваше да настоява за отлагане на примирието. За да постигнем резултат, се аргументирахме със санкциите, които вече бяха въведени. Той се преструваше, че не разбира или не чува за какво говорим. Накрая се споразумяхме примирието да настъпи след четири дни. Автономията на провинциите беше отхвърлена. Внезапно Путин заяви, че трябва да се консултира с главатарите на сепаратистите. Техни емисари също били в Минск. Къде точно? В някой хотел или в съседния кабинет? Във всеки случай така и не ги видяхме." - разказва още експрезидентът.

Той допълва, че Путин е излязъл от залата, а Меркел и Оланд са се опитали да поспят закратко в креслата си.

В девет сутринта е станало ясно, че сепаратистите не приемат споразумението. Същевременно за Меркел и Оланд е било време да се връщат в Брюксел.

"В този момент търпението ни секна. И дума не може да става за поражение. Настояваме за незабавна среща с руския президент и разбираме, че докато се опитвахме да поспим в залата за преговори, той се е разположил в голям кабинет с легло..." - пише френският държавник.

"Ангела Меркел с леден тон обеща на Путин продължителна изолация. Той се разколеба и все търсеше начини да печели време. Целта му беше максимално да отслаби Киев, надявайки се след време да види на власт по-податливи за руските интереси политици, които да са по-отдалечени от Европейския съюз. Повече от всичко той иска да предотврати влизането на Украйна в НАТО и въоръжаването й с бойна техника, която би могла да промени баланса на силите. Путин излиза да се обади по телефона. След няколко минути се връща и сепаратистите вече са съгласни - същите, за които сутринта казваше, че не ги познава." - заключава Франсоа Оланд.

Оланд към Макрон: Не забравяй, че французите обезглавиха краля си

Оланд към Макрон: Не забравяй, че французите обезглавиха краля си

Винаги съм отхвърлял монархическите концепции