Русия е осуетила опит за украинска атака срещу неин патрулен кораб в Черно море, съобщава "Ройтерс".

По данни на Министерството на отбраната един от корабите на руския Черноморски флот е унищожил два украински морски дрона, които са се опитали да го атакуват през нощта.

В изявление на ведомството се посочва, че неговият патрулен кораб "Сергей Котов" е наблюдавал корабоплаването в югозападната част на Черно море в момента на атаката.

Той е открил огън и е унищожил безпилотните катери, като не са причинени жертви. Корабът не е повреден и продължава мисията си.

Украйна заплаши корабите, плаващи към руски пристанища в Черно море

Украйна заплаши корабите, плаващи към руски пристанища в Черно море

Това е мярка в отговор на подобно заявление от Русия по отношение на украинските кораби

Ситуацията с корабоплаването в Черно море се обтегна, след като Русия се оттегли от ключовата зърнена сделка, която позволяваше на Украйна да изнася зърно от своите черноморски пристанища, след като корабите преминат проверки за сигурност.

Москва предупреди, че след приключването на споразумението ще счита всички кораби, пристигащи в Черно море до украинските пристанища, за превозвачи на военни товари.

На свой ред Министерството на отбраната на Украйна също обяви, че ще счита всички плавателни съдове, плаващи във водите на Черно море, към пристанищата на Русия и окупираните територии на Украйна, като превозващи военни товари "с всички свързани рискове".

САЩ: Русия може да атакува цивилни кораби в Черно море

САЩ: Русия може да атакува цивилни кораби в Черно море

Разполагали с информация сочеща, че Русия е поставила допълнителни морски мини в украинските пристанища