Белгородският оперативен щаб съобщи в петък, че разпространяваната в интернет информация за въвеждането на полицейски час в региона не отговаря на действителността, съобщава ТАСС.

"Разбира се, това е фалшива информация. Нашият регион ежедневно е подложен на информационни атаки от Украйна", пише оперативният щаб на града на страницата на губернатора Вячеслав Гладков във "ВКонтакте" в отговор на коментар на един от абонатите.

Жителите на региона бяха помолени да не реагират на провокации и да се доверяват само на информация от официални източници.

Русия свалила 18 украински цели над Белгородска област

Русия свалила 18 украински цели над Белгородска област

В нощта срещу вторник областта отново бе подложена на украинска атака

Припомняме, че областта всекидневно е подлагана на обстрел. 

Гладков съобщи, че от 11 март в резултат на атаките на украинските въоръжени сили в Белгородска област са повредени почти 1,4 хиляди жилищни имоти.

"От 11 март в 17 селища на областта 1364 жилищни имота са получили различни щети - 333 апартамента в 25 жилищни сгради и 1031 частни домакинства. Най-голям брой разрушения са настъпили в селата Майски, Разумное , Новосадови, Таврово, Дубовое и Октябрьский, селата Беловское и Николское. Към днешна дата строителите са възстановили 359 обекта. От 690 повредени прозореца 204 са сменени досега", написа ръководителят на региона в своя канал в Telegram в петък.

Той отбеляза, че срокът за възстановяване на повредените жилища ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​‌‌​не може да се предвиди поради ново унищожение по време на продължаващия обстрел.

"Първоначално имахме план - седем дни за възстановяване, но в момента тези срокове не се спазват поради твърде големия обем, който, за съжаление, се увеличава всеки ден. Сега Нашата задача е да намерим ресурси, за да ускорим процеса на възстановяване на жилищата", отбеляза Гладков.

Ръководителят на администрацията на Грайворонския градски район на Белгородска област Генадий Бондарев призова жителите на граничните селища да се евакуират. Преди това властите опровергаваха информация за евакуацията. 

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу, отговаряйки на въпроса дали ще е необходима допълнителна мобилизация за създаване на "буферна зона" близо до границите на Белгородска област, нарече това "пълна глупост".

Думите за "буферна зона" бяха изречени от Путин в нощта на 18 март след президентските избори. Това беше предшествано от засилен обстрел на района на Белгород.

Русия официално призна, че войната е влязла в Белгородска област

Русия официално призна, че войната е влязла в Белгородска област

От миналата седмица в граничния регион са загинали 19 души