Нито народът, нито въоръжените сили на Русия са готови за членство в НАТО, тъй като ние имаме различни цели и задачи. Това е мнението на началника на Генералния щаб на Русия Николай Макаров.

Миналата седмица след официалната покана за Русия за участие в среща на НАТО, постоянният представител на САЩ в Алианса Иво Даалдер заяви, че все пак такава възможност има.

По думите му представители на НАТО са готови да приемат Русия, но Москва трябва сама да вземе това решение, ако то съответства на интересите й.

Даадлер обясни на брифинг във Вашингтон, че уставът на Северноатлантическия договор предоставя възможност на всяка една европейска страна да стане член на НАТО.

„Русия се явява европейска страна и съответно има право да стане член на алианса", посочи Иво Даалдер и допълни: Членството на Русия обаче това не е решение на НАТО, това е решение на руското ръководство и е въпрос на установени правила и процедури. Американският дипломат подчерта, че Москва трябва самостоятелно да определи формата на своите отношения с блока.

Държавният секретар Хилъри Клинтън също призова НАТО да развие по-тясно сътрудничество с Москва. В отговор на журналистически въпрос може ли да си представи деня, в който Русия ще бъде член на Алианса, Клинтън отговори: „Аз мога да си го представя. Не съм убедена, че руснаците обаче могат да го направят."

Констатацията на Клинтън в действителност е вярна, въпрос обаче буди самото обсъждане, макар и отрицателно на темата в Русия.
Така генералният секретар на ОДБС (Организация на договор за колективна сигурност , в която влизат Армения, Казахстан, Киргизия, Русия, Таджикистан и Узбекистан) Николай Бордюж определи едно такова предложение като „абсурдно".

По мнението му нито Русия, нито НАТО могат да направят такава стъпка. „За Русия няма смисъл едно такова членство, толкова доколкото Москва е изградила вече своята система за сигурност съвместно със съседите си съюзници.