Срещата между руския президент Владимир Путин и британския премиер Борис Джонсън в Берлин през уикенда беше кратка, конструктивна и имаше "елементи на помирителен дух". Това коментира говорителят на Путин Дмитрий Песков, цитиран от руските медии.

"Най-малкото същината на срещата е очевидно различна от разказа на Даунинг стрийт за случилото се", настоя Песков, отговаряйки на журналистически въпрос за срещата.

В изявлението, с което излязоха от "Даунинг стрийт" 10 на следващия ден след разговорите между Путин и Джонсън, се отбелязваше, че Обединеното кралство поддържа позицията си за инцидента в Солсбъри, при който бяха отровени бившият руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Джонсън постави условия на Путин за нормализация на отношенията

Джонсън постави условия на Путин за нормализация на отношенията

Конфликт между Великобритания и Русия

Изявлението на британското правителство изключи каквато и да е нормализация на отношенията между Великобритания и Русия, докато Москва продължава да извършва своите "дестабилизиращи действия".

Путин и Джонсън се срещнаха в неделя в кулоарите на конференцията в Берлин за търсене на решения за конфликта в Либия.

На 4 март 2018 г. Сергей Скрипал и дъщеря му бяха открити в безсъзнание на пейка край търговски център в английския град Солсбъри. Лондон обяви, че те са били отровени с нервнопаралитичното вещество новичок и обвини Москва за извършител на покушението, което предизвика огромен международен скандал.

Лондон също така повдигна обвинения във връзка с покушението на руските граждани Александър Петров и Руслан Боширов, които са служители на руското военно разузнаване ГРУ, че са преките извършители на опита за убийство. Русия както винаги отрече всички обвинения.