Федералната служба за сигурност на Русия е открила следи от експлозиви на кораб, плаващ от Турция към пристанището на Ростов на Дон в Русия, за да натовари зърно, съобщава "Ройтерс".

ФСБ твърди, че корабът е акостирал в украинското пристанище Килия през май и е възможно да е бил използван за доставяне на експлозиви в Украйна.

Посочва се, че корабът е променил името си по време на престоя си в турското пристанище Тузла по-рано този месец и е сменил екипажа си, който се е състоял от 12 украински граждани.

ООН осъди руските удари по украински пристанища

ООН осъди руските удари по украински пристанища

Съветът за сигурност на ООН ще се събере в петък за зърнената сделка

"Възможно е тези обстоятелства да показват, че чуждестранният граждански кораб е използван за доставка на експлозиви на територията на Украйна", заявяват от ФСБ.

Отбелязва се, че корабът, чието име не се уточнява, е бил проверен в Керченския проток и му е било забранено да продължи пътуването си. След това той е напуснал руските териториални води.

Твърдението на ФСБ идва седмица, след като Русия се оттегли от ключовото споразумение, което позволяваше на Украйна да изнася зърно от своите черноморски пристанища, след като корабите преминат проверки за сигурност.

Руски удари по пристанищата Николаев и Одеса
Обновена

Руски удари по пристанищата Николаев и Одеса

Ударен е и Харков