Новая газета, един от малкото останали независими новинарски издания в Русия, беше лишен от последния си медиен лиценз, информира агенция Ройтерс.

Върховният съд на Русия на практика забрани онлайн версията на Новая газета, дни след като московски окръжен съд забрани вестника на Новая газета и дъщерното му списание "Не" ("Но"), основано преди по-малко от три месеца.

Медийният наблюдател Роскомандзор обвини уеб версията на Новая Газета в многократно нарушаване на ограниченията, наложени на "чуждестранни агенти", наименование, прилагано към вестника, което се прилага и към много други гласове и организации, които са в противоречие с Кремъл.

Главният редактор Дмитрий Муратов, носител на Нобелова награда за мир за усилията си да поддържа критичното отразяване на новини, изрази гнева си от решението в съда.

"Осъзнавате ли, че вашето искане ще унищожи "Новая газета", вестник с 30-годишна история?" каза той, обръщайки се към Роскомнадзор. Това, което правите, е убийство. Вие лишавате стотици хора от работа, от читатели, допълни той.

Опозиционен руски вестник спира работа до приключване на кофликта в Украйна

Опозиционен руски вестник спира работа до приключване на кофликта в Украйна

Главният редактор на "Новая газета" получи Нобеловата награда за мир

Говорейки по-късно пред съда, Муратов заяви, че ще обжалва пред апелативната камара на Върховния съд.

Извън съда Муратов нарече присъдата "информационен геноцид" и каза, че ще направи разследващите репортажи много по-трудни, защото репортерите вече няма да могат да правят запитвания на властите.

Вестникът, стабилен представител на руската медийна сцена от основаването си през 1993 г. с пари от Нобеловата награда за мир на покойния съветски лидер Михаил Горбачов, си беше направил ниша като водещо разследващо издание в Русия, въпреки че свободите на печата бяха отменени.

През март изданието спря дейността си в Русия, след като беше предупредено за нарушаване на нови закони, налагащи строга цензура върху отразяването на конфликта в Украйна.

Някои от служителите на вестника са създали онлайн магазин в Европа, чиито публикации са блокирани и в Русия.