Опозиционният руски вестник "Новая газета" обяви спирането си както в онлайн формат, така и на хартиен носител - "до края на "специалната операция на територията на Украйна". Днес руският медиен регулатор "Роскомнадзор" отправи второ предупреждение към изданието за споменаване на чужд агент без маркировка за такъв, пише руският вестник "Комерсант".

"Получихме ново предупреждение от "Роскомнадзор". След него спираме издаването на вестника както онлайн, така и на хартиен носител - "до приключване на "специалната операция на територията на Украйна"," се казва в изявление на "Новая газета".

Днес, 28 март, Роскомнадзор обяви, че е отправил второ писмено предупреждение до редакцията и учредителя на "Новая газета" за споменаване на немаркирана организация с нестопанска цел - чужд агент.

На 22 март Роскомнадзор издаде първото предупреждение на "Новая газета" за нарушаване на закона за чуждестранните агенти. Според закона две писмени предупреждения за една календарна година могат да станат основание за иск в съда за прекратяване на удостоверението за регистрация на медия.

Т. нар, руска "специална военна операция в Украйна" започна на 24 февруари. След това медиите в Русия започнаха да биват блокирани за разпространение на "невярна информация за действията на руските военни." Сред тях бяха телевизионният канал "Дожд" (признат за чужд агент), изданието "Медуза" (признат за чужд агент), радиостанцията "Ехо Москвы" и др.

Денацификация по руски за Алексей Венедиктов

Денацификация по руски за Алексей Венедиктов

Главата на прасе беше оставена пред вратата на главния редактор на московското радио "Ехото на Москва"

Путин трябва да бъде спрян - той нападна суверенна държава, убива собствения си народ. Такава позиция изрази пред Нова телевизия популярната водеща Ксения Ларина от радио "Ехото на Москва", което беше закрито от руските власти.

В Русия е в сила закона, който задължава организациите, обявени за чуждестранни агенти, да бъдат обозначавани като такива в скоби след името на организацията, както е направено по-горе от "Комерсант". За чуждестранни агенти са обявени почти всички несистемни опозиционни медии и неправитествени организации, повечето от които подкрепят Алексей Навални.

Нобеловата награда за мир за 2021 г. беше присъдена на главния редактор на независимия руски вестник "Новая газета" Дмитрий Муратов и филипинската журналистка Мария Реса, съобщиха от Нобеловия комитет.

В речта при получаването на наградата в Осло на 11 декември Дмитрий Муратов заяви, че хората, упражняващи властта в Русия, активно лансират идеята за война и че въоръжен конфликт с Украйна може да се окаже съвсем реален, съобщи VoA.

Тогава той посочи, че в Русия е прието да се мисли, че политиците, избягващи кръвопролитията, са слаби, а военните заплахи са "дълг за истинските патриоти".

По думите му, независимата журналистика в Русия е под заплаха. Над 100 журналисти, медии, правозащитници и неправителствени организации бяха заклеймени от властите като "чуждестранни агенти".

Главният редактор на "Новая газета" пуска на търг Нобела си

Главният редактор на "Новая газета" пуска на търг Нобела си

В името на каузата на украинските бежанци