Евакуацията на жителите на Мариупол и Волноваха е застрашена, а украинската страна отказва да гарантира режима на тишина. Това заявява говорителя на администрацията в Донецката народна република Едуард Басурин, чийто думи цитират руските агенции.

По-рано днес бе обявено, че от 12 часа отново ще бъдат отворени зелени коридори за евакуация на цивилното население от Мариупол и Волноваха. Вчера след обявяването на такива коридори двете страни - руската и украинската - взаимно отправиха обвинения за саботаж на постигнатата договореност. Говорителят на руското Министерството на отбраната Игор Конашенков отбеляза, че във вчерашния ден никой от жителите на Мариупол и Волноваха не е успял да се възползва от режима на тишина.

По думите на Басурин днес прекратяването на огъня от тяхна страна е точно там, където се намира коридора.

Едновременно с това заместник-ръководителят на украинската президентска канцелария Кирило Тимошенко съобщава, цитиран от Ukrinform, че първите автобуси вече са отпътували за Мариупол, за да евакуират местните жители.

Агенцията дава информация и за трите точки, от които ще тръгнат автобусите. Дава се и информация с препоръки за авкуация, както и се приканват всички жители, които смятат да напуснат града със собствен транспорт да помогнат на други свои съграждани. 

Войната в Украйна, ден 11: Експлозии събудиха Киев и Харков

Войната в Украйна, ден 11: Експлозии събудиха Киев и Харков

Руската страна заявява, че отново ще бъдат отворени хуманитарни коридори в Мариупол и Волноваха

Президентът на Украйна Володимир Зеленский предупреди, че се подготвя от страна на руската армия атака на Одеса. Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Алексий Данилов заяви от своя страна, че руската армия подготвя второ широкомащабно настъпление, тъй като не е изоставила надеждата си да превземе Киев.

Малко преди това украинските агенции съобщиха, позовавайки се на радио "Свобода", че руските войски са открили огън по цивилни граждани по време на опит за евакуация на град Ирпин, град на около 40 километра от Киев.

Деца са загинали при атака по евакуиращи се от Ирпен близо до Киев

Деца са загинали при атака по евакуиращи се от Ирпен близо до Киев

Зеленият коридор официално бе отворен за Мариупол