Русия реактивира разузнавателна база от епохата на Съветския съюз в Куба, а експерти смятат, че може да отвори още бази, за да засили следенето си срещу САЩ, пише британският в. Daily Star, позовавайки се на изследователската организация фонд "Джеймстаун".

Сред Запада се засилиха опасенията, че плановете са ответна мярка на Русия, след като САЩ обявиха, че се изтеглят от двустранния Договор за ядрените сили със среден обсег на действие, сключен през 1987 г.

Русия и Куба приканват САЩ да не се оттеглят от договора за ракетите

Русия и Куба приканват САЩ да не се оттеглят от договора за ракетите

Русия и Куба демонстрират изключително топли отношения

Изданието припомня, че в този регион през 1962 г. се разрази Карибската криза, която изправи света на прага на унищожителен ядрен конфликт.

Допълва се, че предпоставка за такива опасения на Запада е станало официалното посещение на президента на Куба Мигел Диас-Канел в Москва, където се срещна с Владимир Путин и редица руски политици. Обсъждането на военното сътрудничество между двете страни е накарало изследователите да мислят, че Москва може да отвори отново радиоелектронния център Лурдес за наблюдаване на действията на САЩ в Карибския регион, който беше затворен преди 16 години, а също така да построи допълнителни бази.

САЩ обвиняват Русия за мистериозните атаки срещу техни дипломати в Китай и Куба

САЩ обвиняват Русия за мистериозните атаки срещу техни дипломати в Китай и Куба

Те причиниха редица здравословни проблеми на дипломатите

Диас-Канел беше на посещение в Русия от 1 до 3 ноември по покана на Путин. Кубинският държавен глава също така се срещна с министър-председателя Дмитрий Медведев и председателите на двете камари на руския парламент - председателя на Държавната дума Вячеслав Володин и председателя на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко.

През октомври американският президент Доналд Тръмп обяви, че САЩ ще се оттеглят от Договора за ликвидиране на ядрените сили със среден обсег. В тази връзка той обвини Москва за нарушаването на договора. Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви, че всяко действие в тази област ще бъде посрещнато с противопоставяне.