Московски съд удължи ареста на репортера на Wall Street Journal Евън Гершкович, който беше задържан по обвинения в шпионаж, съобщава в. "Гардиън".

По време на кратко заседание днес съдът разпореди Гершкович да остане в затвора до 30 ноември.

Първоначално предварителният му арест трябваше да изтече следващата седмица - 30 август.

Той е държан в известния със суровите си условия затвор "Лефортово" в Москва и може да получи присъда до 20 години, ако бъде признат за виновен.

Делото все още е във фаза на разследване и не е определена дата за разглеждането му. Днешното изслушване се проведе при закрити врата.

31-годишният американец беше арестуван през март и обвинен в шпионаж - нещо, което той и Wall Street Journal отричат. Службата за сигурност на ФСБ на Русия твърди, че той е събирал държавни тайни за военно-промишления комплекс на страната.

Русия "в контакт" със САЩ за задържания репортер

Русия "в контакт" със САЩ за задържания репортер

Въпреки това, руското правителство отказа да разкрие подробности

Първоначално Гершкович беше задържан до 29 май, но впоследствие съдът удължи ареста му до 30 август по време на съдебно заседание при закрити врата.

САЩ твърдят, че журналистът е бил неправомерно задържан и призоваха за незабавното му освобождаване.

По-рано през този месец американският посланик в Русия Лин Трейси направи третото си посещение при Гершкович и съобщи, че той изглежда в добро здраве въпреки трудните обстоятелства.

Арестът на Гершкович - първият случай, в който американски репортер е обвинен в шпионаж в Русия от 1986 г. насам - беше възприет от Запада като ход на Москва да си осигури разменна монета при преговорите за освобождаване на затворници.

Досега обаче не се забелязва напредък в дискусиите за възможна размяна.

Миналия месец президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че е сериозен в намеренията си за размяна на затворници срещу Гершкович и заяви, че процесът е "в ход". Кремъл също загатна, че е отворен за възможна размяна на затворници, включваща и журналиста, но подчерта, че подобни разговори трябва да се провеждат далеч от очите на обществеността.

Все още няма яснота за размяната на задържания в Русия Гершкович

Все още няма яснота за размяната на задържания в Русия Гершкович

Текат преговори Русия-САЩ, но детайли не се съобщават